BiH prete sankcije Energetske zajednice

Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv BiH zbog izdate garancije koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit Elektroprivrede BiH za projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

Bosni i Hercegovini prete nove sankcije Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, saznaje Dnevni avaz, kome je ovu informaciju potvrdila portparolka Energetske zajednice Barbora Pojner (Poyner).

Za 6. novembar zakazano je saslušanje pred Savetodavnim odborom Energetske zajednice, na koje su pozvani predstavnici Bosne i Hercegovine. Naime, Energetska zajednica sa sedištem u Beču pokrenula je postupak protiv BiH zbog, kako je navela, izdate državne garancije, koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit JP Elektroprivrede BiH za projekat izgradnje Bloka 7 Termelektrane Tuzla.

Pojner je pojasnila da prema pravilima Energetske zajednice ovaj spor može rezultirati suspenzijom određenih prava BiH koja proizlaze iz primene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

“Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom”, istakla je Pojner.

Saslušanje Savetodavnog odbora normalan je korak u postupku rešavanja sporova Energetske zajednice.

“Pre nego što Ministarsko veće donese odluku o nekom slučaju Savetodavni odbor traži mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata. Pre nego što da mišljenje Savetodavni odbor sprovodi javnu raspravu. Ovaj slučaj je pod članom 91., što znači da nakon što Veće ministara donese odluku, stranci se obično daje rok do kojeg se mora otkloniti utvrđeno kršenje odredbi Energetske zajednice”, istakla je Pojner objašnjavajući da će u slučaju da stranka ne otkloni utvrđeno kršenje pravila, koje je utvrdilo Ministarsko veće, biti zatraženo postupanje prema članu 92. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice EU.

Raspisan tender

Inače, Elektroprivreda BiH je rapisala tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procenjena vrednost nabavke je 400.000 KM bez PDV-a. Ugovor će se, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključiti do okončanja postupka zastupanja pred Energetskom zajednicom ili do isteka ugovorenih sredstava. Poziv je za zainteresovane ponuđače otvoren do 2. novembra ove godine.

Kredit od 614 miliona eura

Veće za državnu pomoć BiH odobrilo je državnu pomoć korisniku JP Elektroprivreda BiH u obliku garancije za kreditno zaduženje u iznosu od 614 miliona evra u svrhu izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Za Energetsku zajednicu ovo ne predstavlja državnu pomoć i odstupa od pravila Energetske zajednice o konkurenciji te predstavlja kršenje odredaba Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti