BiH – uskoro novi ugovori za gas iz Rusije

Početkom 2023. godine, odnosno 1. januara, ističu ugovori za uvoz gasa u BiH, ali još nema informacija da li će doći do promene cena. Gasprom je poslednji put povisio cene u oktobru, tako da je za Energoinvest (Federacija BiH), to povećanje iznosilo 9,7%, a za Gas-res (Republika Srpska), 5,04%. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cene gasa u prvih šest meseci ove godine najviše su od 2015. godine.

Ostalo je još dvadesetak dana Bosni i Hercegovini (BiH) da potpiše novi ugovor o isporuci gasa sa ruskom kompanijom Gasprom. Ovaj dobavljač posluje sa dva entitetska preduzeća zadužena za dopremanje gasa Turskim tokom.

Naime, početkom 2023. godine, odnosno 1. januara, ističu ugovori za nabavku gasa, a kompanije za uvoz prirodnog gasa iz Rusije, u entitetima – Republici Srpskoj i Federaciji BiH, još ne znaju da li će ga kupiti po staroj ili novoj ceni.

Cene gasa najviše od 2015.

Gasprom je poslednji put povisio cene početkom oktobra. Cena za Energoinvest, preduzeće koje nabavlja gas za Federaciju BiH, tada je porasla za 9,7%, a za Gas-res, firmu u Republici Srpskoj, za 5,04%.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cene gasa u prvih šest meseci ove godine su najviše od 2015. godine.

Bosna i Hercegovina je u potpunosti zavisna od uvoza gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže gasovodom Turski tok.

U zemlju ulazi na jednom terminalu, Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Dovoljne količine

Kompanije za uvoz prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu očekuju slične ili nešto niže cene za krajnje korisnike, od početka iduće godine.

Iz Energoinvesta tvrde da su količine ugovorene za ovu godinu apsolutno dovoljne za potrebe svih potrošača u Federaciji BiH koji su priključeni na gasni sistem.

Dodaju da su pregovori oko novog Ugovora u toku i da će javnost o svemu biti upoznata na vreme.

„Kao i svaki put do sada kada se radi o korekcijama cena gasa, ne želimo unapred da  kalkulišemo sa pretpostavkama“, navode iz Energoinvesta.

Ne očekuju se promene cena

Moguće je malo pojeftinjenje gasa za korisnike u Republici Srpskoj, ali ćemo više znati kada sklopimo ugovor sa Gaspromom, kažu iz Gas-resa.

„Nemamo nikakvih najava od strane Gasprom Exporta da bi moglo da dođe do izmena dosadašnjih ugovornih uslova u pogledu cene. S obzirom na stabilizaciju kretanja cena nafte u proteklom periodu, očekujemo da se to odrazi i na cenu prirodnog gasa u prvom kvartalu 2023. godine, odnosno, da se i cena prirodnog gasa zadrži na postojećem nivou“, navode iz ovog preduzeća.

Uoči produženja ugovora, kako pojašnjavaju, usaglašavaju se i potrebne količine gasa u narednoj godini, i da je potpis ugovora „samo formalnost“.

„Naftna formula”

Iako još nisu dobili predlog ugovornih uslova od ruskog partnera, očekuju zadržavanje tzv. „naftne formule“ i dosadašnjeg načina obračuna cene.

Naftna formula je obračunski sistem po kome cena gasa prati prosečnu cenu nafte i naftnih derivata u prethodnih devet meseci i ne zavisi direktno od trenutnih cena na međunarodnom tržištu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti