BiH utvrdila nacrt zakona za snabdevanje gasom iz Hrvatske

Utvrđen je Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija između BiH i Hrvatske, koji potrošačima u BiH, koji se sada snabdevaju gasom iz Srbije, treba da osigura novi pravac snabdevanja ovim energentom.

USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u BiH i kompanija BH-Gas, danas su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu Južna interkonekcija, čija je ukupna vrednost 196 miliona KM, a koji predviđa izgradnju gasovoda čija je dužina 180 kilometara – od čega 160 u BiH. Projekat treba da osigura sigurnost snabdevanja gasom potrošačima u BiH i omogući nove izvore snabdevanja ovim energentom.

Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta je privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

Vlada Federacije BiH je, na današnjioj sednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska kojim se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje ovog gasovoda na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar na teritoriji Federacije BiH.

Projekt uključuje infrastrukturu, tačku interkonekcije, investitora, način finansiranja, javni interes i sprovođenje eksproprijacije nekretnina, korišćenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i uključenost vlada kantona, nadležnih ministarstava i drugih organa uprave, institucija i privrednih društava i druga pitanja od značaja za njegovu realizaciju.

Koordinate tačke interkonekcije transportnih sistema biće definisane posebnim sporazumom između dva susedna operatora transportnih sistema: Privrednog društva za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo iz BiH i Plinacro d.o.o. iz Republike Hrvatske, a on je sastavni deo Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.

Nosilac investicije projekta gasovoda je BH-Gas, a biće finansiran iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove, te vlastitim sredstvima investitora. Otplata kredita će biti osigurana prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa.

Ovim zakonskim rešenjem je utvrđen i javni interes za izgradnju gasovoda u svrhu eksproprijacije, nepotpune eksproprijacije i privremenog zauzimanja nekretnina potrebnih za izgradnju, upravljanje i održavanje njegove infrastrukture.

Opštinske službe za upravu koje sprovode postupke eksproprijacije su zadužene da kroz namenski formirane komisije obezbede prioritetan rad komisija na predmetima eksproprijacije vezanim za realizaciju ovog projekta, a vlade kantona u kojima je locirana Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska i nadležne institucije i organi vlasti se obavezuju da sprovedu potrebne procedure i donesu odgovarajuće odluke, koje su potrebne za osiguranje realizacije projekta na području svoje nadležnosti.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona, Federacija BiH se trenutno snabdeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Osim činjenice da je Federacija BiH zavisna os samo jednog izvora i pravca snabdevanja, naglašeno je da postojeći gasovod, koji je izgrađen 1979. godine, karakteriše zastarelost i velika opterećenost tokom zimskih perioda, kada je potrošnja gasa najveća.

Stoga je izgradnja nove gasne interkonekcije prepoznata kao projekat od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH i on je uvršćen u sva ključna strateška, planska i razvojna dokumenta doneta na nivou Federacije BiH i BiH, uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju Federacije BiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH 2020-2022.

Realizacija projekta Južna interkonekcija označena je kao ključna za održavanje sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom na području cele Federacije BiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom, zbog čega je ovaj projekat jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u FBiH.

Zbog svega bilo je potrebno pristupiti izradi posebnog zakona, koji bi uredio pitanje izgradnje Južne interkonekcije kroz propisivanje posebnih upravnih postupaka za izdavanje dozvola sa skraćenim rokovima, čime bi se osigurala efikasna realizacija ovog strateškog projekta. Ovu potrebu prepoznala su oba doma Parlamenta FBiH koji su zaključcima zadužili Vladu Federacije BiH da izradi i u zakonodavnu proceduru uputi tekst ovog zakona, saopšeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, prenose Biznis.ba.

„Veoma smo sretni što smo ove godine uspešno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja preko potrebnog Državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona“, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.