Biljni proteini sve ukusniji i zdraviji

Postoje mnogi visoko prerađeni mesni proizvodi na bazi biljaka koji su nezdravi, jer su puni zasićenih masti, soli i šećera. Ali, ultra prerađena hrana ne mora biti nezdrava. Kako konzumiranje mesa nastavlja da raste širom sveta, naučnici koji se bave sektorom prehrambenih namirnica se fokusiraju na stvaranje sve zdravijih, ukusnijih i održivijih proteinskih proizvoda na bazi biljaka, koji oponašaju meso, ribu, mleko, sir i jaja.

Kako konzumiranje mesa nastavlja da raste širom sveta, naučnici koji se bave sektorom prehrambenih namirnica se fokusiraju na stvaranje sve zdravijih, ukusnijih i održivijih proteinskih proizvoda na bazi biljaka, koji oponašaju meso, ribu, mleko, sir i jaja.

To nije jednostavan zadatak, kaže prehrambeni naučnik David Julian McClements, ugledni profesor sa univerziteta u Masačusetsu i vodeći autor istraživanja koje se bavi ovom tematikom i koje je publikovano u časopisu Nature, Science of Food.

„Velike kompanije poput Beyond Meat, Impossible Foods i ostalih kompanija koje se pojavljuju na tržištu (razvijaju biljne proizvode u zamenu za mesne proizvode) povećavaju interesovanje za biljnu hranu zbog poboljšane održivosti, zdravstvenih i etičkih razloga“, kaže McClements, vodeći stručnjak za dizajn hrane i nanotehnologiju i autor knjige Budućnost hrane: Kako savremena nauka transformiše način na koji jedemo.

U 2019. godini tržište biljne hrane u SAD procenjeno je na skoro pet milijardi dolara, sa 40,5% prodaje mlečnih proizvoda i 18,9% proizvoda od biljnog mesa. Ovo predstavlja rast od 29% u odnosu na 2017. godinu.

„Mnogi akademici koji počinju da rade u ovoj oblasti nisu u potpunosti upoznati sa složenošću životinjskih proizvoda i fizičko-hemijskim principima, koji su vam potrebni da biste u ove proizvode stavili sastojke biljnog porekla“, kaže McClements.

Uz finansiranje Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu i Instituta dobre hrane, McClements predvodi multidisciplinarni tim koji se bavi dizajniranjem biljnih proteina. Koautor publikovanog rada, Lutz Grossmann, koji se nedavno pridružio naučnom timu za hranu UMass Amherst kao docent, najviše je kompetentan kada se radi o alternativnim izvorima proteina, rekao je McClements.

„Naše istraživanje usmereno je ka ovoj atraktivnoj temi. U ovoj oblasti postoji ogromna količina inovacija i ulaganja, a često me kontaktiraju različite startup kompanije koje pokušavaju da naprave biljnu ribu ili jaja ili sir, ali koje često nemaju iskustva u nauci o hrani“, kaže McClements.

Iako se sektor prehrambene proizvodnje zasnovan na biljkama širi kako bi zadovoljio potražnju potrošača, McClements u svom radu primećuje da „biljna ishrana nije nužno bolja od ishrane svaštojeda iz nutricionističke perspektive“.

Biljni proteini / Foto: Shutterstock

Proizvodi na biljnoj bazi moraju biti obogaćeni mikroelementima koji su prirodno prisutni u mesu životinja, mleku i jajima, uključujući vitamin D, kalcijum i cink. Takođe, moraju da budu svarljivi i da pružaju kompletan niz esencijalnih aminokiselina.

McClements kaže da trenutno postoje mnogi visoko prerađeni mesni proizvodi na bazi biljaka koji su nezdravi, jer su puni zasićenih masti, soli i šećera. Ali, dodaje i da ultra prerađena hrana ne mora biti nezdrava.

„Trudimo se da prerađenu hranu učinimo zdravijom. Cilj nam je da je dizajniramo tako da ima sve vitamine i minerale koji su potrebni i da sadrži komponente koje promovišu zdravlje, kao što su prehrambena vlakna i fitohemikalije, da ima dobar ukus, da bude prikladna i jeftina i da se lako može uklopiti u savremeni život. To je cilj u budućnosti, ali još uvek nismo ispitali većinu proizvoda.“, kaže McClements.

Iz tog razloga ovaj tim naučnika zauzima holistički, multidisciplinarni pristup za rešavanje ovog složenog problema.

Izvor: ScienceDaily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti