Bioenergija ključan obnovljivi izvor Irske

Obnovljiva energija Irske (REI) je nedavno objavila plan 40by30 za postizanje 40% toplote iz obnovljivih izvora energije u Irskoj do 2030. godine, pre svega iz bioenergije, toplotnih pumpi, obnovljivog gasa i mreže daljinskog grejanja. Plan donosi smernice za grejanje domaćinstava, preduzeća, bolnica i industrijskih procesa koristeći pri tome ogromne irske obnovljive izvore energije.

Obnovljiva energija Irske je nedavno objavila plan 40by30 koji predstavlja smernicu za postizanje 40% toplote iz obnovljivih izvora energije u Irskoj do 2030. godine.

Inače, obnovljiva energija Irske (Renewable Energy Ireland – REI) je osnovana u januaru 2019. godine kao otvoreno partnerstvo udruženja za održivu energiju koja zajednički rade na podršci energetskoj tranziciji u Irskoj. Zajednička vizija udruženja je da će do 2050. Irska biti energetski neovisna korišćenjem čistih, obnovljivih izvora energije bez ugljenika.

Plan je izradila kompanija XD Consulting u ime REI (Renewable Energy Ireland – Obnovljiva energija Irske), uz savete organizacija koje se bave daljinskim grejanjem, bioenergijom, toplotnim pumpama, obnovljivim gasom i geotermalnom energijom. Planom bi se smanjila emisija CO2 u Irskoj za 7% godišnje, u skladu sa Zakonom o klimatskim delatnostima.

Plan 40by30 (40do30), pokazuje da 40% toplotne energije u Irskoj može da se obezbedi iz obnovljivih izvora, pre svega iz bioenergije, toplotnih pumpi, obnovljivog gasa i mreže daljinskog grejanja.

Govoreći o lansiranju plana, dr Tania Harrington, predsedavajuća REI, rekla je: „Ovaj plan pokazuje kako industrija obnovljive toplotne energije može igrati svoju ulogu u postizanju ambicije smanjenja emisije CO2 za 7%. Ovaj izveštaj je vizija naše industrije i poziv na akciju da vlada postavi ambiciozni cilj od 40% obnovljive toplote do 2030. godine u revidiranom Klimatskom akcionom planu. “

Izveštaj pokazuje da bi trebalo da se izvrši nekoliko hitnih intervencija koje su potrebne od vlade i industrije da bi se obezbedio plan 40by30, uključujući:

  • Ažuriranje građevinskih propisa;
  • Olakšavanje potrošačima / preduzećima da se prijave za finansijske podsticaje za tehnologije obnovljivih izvora toplote;
  • Sprovođenje člana 23. Direktive o obnovljivoj energiji (RED II) u okviru Paketa čiste energije EU;
  • Postavljanje ciljeva u vidu zelene nabavke za javni sektor koje zahtevaju minimalno godišnje povećanje korišćenja obnovljive toplote od 20% i zahtev da svi novi ili zamenski sistemi grejanja u javnom sektoru budu 100% obnovljivi;
  • Obezbeđivanje podrške za korišćenje obnovljive toplotne energiju u kućnim uslovima, izraditi šemu podrške za korišćenje obnovljivih toplotnih izvora čime bi se podstakli veliki korisnici toplote da usvoje rešenja za korišćenje obnovljive toplote.

Ksavier Dubuison (Xavier Dubuisson), autor izveštaja KSD Consulting, je rekao: „Izveštaj plana 40by30 donosi smernice za grejanje domaćinstava, preduzeća, bolnica i industrijskih procesa koristeći pri tome ogromne irske obnovljive izvore energije, što doprinosi klimatskom izazovu Irske. Analiza koju smo sproveli pokazuje da ekonomski možemo zadovoljiti 40% potražnje za toplotnom energijom iz obnovljivih izvora energije, dajući direktan doprinos godišnjem cilju Irske za smanjenje emisije  gasova od 7% i stvaranje 23.000 novih stalnih radnih mesta tokom ove decenije“.

Padi Felan (Paddi Phelan), predsednik Irskog udruženja za bioenergiju (IrBEA), rekao je da je udruženje „oduševljeno“ što treba da podrži plan puta kojim treba da se ide u budućnosti.

Izvor: Bioenergy News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti