Biogas bi mogao da do 2030. potpuno zameni prirodni gas u Danskoj

Danska trenutno ima više od 54 postrojenja koja proizvode biogas. Opravdanost ulaganja u ova postojenja su se najbolje pokazala kada je Rusija prošle godine zaustavila izvoz prirodnog gasa ka EU. Danska je taj period uspela da prebrodi bez poteškoća zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji biogasa. Energetski stručnjaci su uvereni da biogas može zadovoljiti u potpunosti potrebe za gasom u Danskoj u narednim godinama.

Za nekoliko godina Danska više neće zavisiti od prirodnog gasa, prema ekspertima, jer postrojenja za proizvodnju biogasa niču širom države. Polako ali sigurno biogas izbija na čelo energenta koje proizvodi Danska.

Jedan od ciljeva ministra za klimu Larsa Agarda je da smanji zavisnost Danske od energenata čiji je najveći izvoznik Rusija i čini se da bi se to moglo postići prilično brzo.

„Biogas je količinski drugi po redu najviše proizvedeni energent u Danskoj. Pored toga što je energent koji ne zagađuje životnu sredinu, njegova proizvodnja u velikim količinama može igrati vodeću ulogu u tome da nam pomogne da se oslobodimo zavisnosti od ruskog gasa“, rekao je ministar Lars Agarda.

Sa biogasom u sigurnu budućnost

Tranziciju na biogas podržava kompanija Natur Enerdži, čija je proizvodnja povećana pet puta od 2015. Od danas, biogas čini 40 odsto snabdevanja gasom u zemlji.

Kompanija Natur Enerdži otvorila je novo postrojenje za biogas u Kversu u južnom Jutlandu. Kompanija je uverena da biogas može u potpunosti da zadovolji sve potrebe za gasom u Danskoj u narednim godinama a možda i pre 2030. godine.

Zemlja sada ima više od 54 postrojenja koja proizvode biogas, a kada je Rusija prošle godine zaustavila izvoz prirodnog gasa ka EU, Danska je taj period uspela da prebrodi bez poteškoća posebno zahvaljujući svojoj proizvodnji biogasa.

Novi kapaciteti za proizvodnju biogasa širom sveta

Kompanija Šel je prošlog novembra kupila danskog distributera prirodnog gasa, kompaniju NGF. Šel je ovom akvizicijom najavio visokoambiciozne ciljeve za razvoj industrije za distribuciju prirodnog gasa.

Pored toga, ovaj energetski gigant ima ambicije da proširi proizvodnju biogasa u SAD, Kanadi, Francuskoj i Holandiji. Stručnjaci predviđaju da će potrošnja biogasa prestići potrošnju prirodnog gasa do 2030. godine. Mnogi energetski eksperti predviđaju da, ukoliko se potrošnja prirodnog gasa bude smanjivala ovim tempom zbog neizvesne situacije sa snabdevanjem, verovatno će se to dogoditi ranije nego što je bilo procenjeno.

U okviru proširenja biogasnih postrojenja u Danskoj, planirani su novi cevovodi kao i nadogradnja postojećih.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti