Biogas – važan domaći izvor obnovljive energije

Održiv razvoj biogasa i elektrana na biogas deo su strategije korišćenja domaćih obnovljivih izvora energije, poručeno je sa današnjeg sastanka ministarke energetike Zorane Mihajlović sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Biogas važan obnovljivi izvor energije, poručeno je sa današnjeg sastanka prof. dr Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike sa Branislavom Nedimovićem, potpredsednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme razgovora bio je održiv razvoj biogasa i elektrana na biogas.

„Ovo je važna tema za oba ministarstva, država se svojim strateškim dokumentima jasno opredelila da koristi sopstvene rsesure u oblasti obnovljivih izvora energije i tu smo da radimo zajedno na razvoju biogasa i elektrana u ovoj oblasti. Ministarstvo menja Zakon o energetici, a donećemo i potpuno novi zakon o OIE, jer nam je cilj da energetski sektor u Srbiji unapredimo, s obzirom na stratešku važnost za privredni razvoj države“, rekla je Mihajlovićeva.

Nedimović je istakao da je poslednjih nekoliko godina povećan razvoj velikih farmi, posebno kada je reč o tovnom govedarstvu i da se pojavom biogasnih postrojenja za organski otpad dobija profit i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija procesom anaerobne fermentacije obnovljivih sirovina, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva i koristi se za proizvodnju toplotne energije, električne energije i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti