Biogasne elektrane za veću energetsku bezbednost Srbije

U Novom Miloševu švajcarski MET je, u saradnji sa kompanijom Arhar Teh izgradio PEPO Energy - biogasnu elektranu, koja će kao sirovinu koristiti biomasu a pored struje proizvoditi energetsko đubrivo i gas, koji će biti korišćen za pogon traktora i poljoprivrednih mašina umesto dizela. Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović istakla je da biogasne elektrane doprinose većoj energetskoj bezbednosti Srbije.

Kompanija PEPO Energy, u kojoj su partneri švajcarska energetska MET grupa i domaća kompanija Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu u opštini Novi Bečej 100-postotno ekološko postrojenje elektrana na biogas za proizvodnju energije iz biomase, čiji je kapacitet 1,2 MW.

Ovo ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci, uprkos pandemiji kovida 19. U gradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila a zapošljavaće 30 radnika.

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike danas je, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, izjavila da je „ovo poruka koju Vlada Srbje i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu”.

Kako je rekla, ovaj projekat je veoma važan za Srbiju, jer smo pored 28 dobili još jedno postrojenje na biogas, a gradi se još 73, što će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta u narednih godinu ili dve, čime će Srbija imati više energiji iz elektrana na biogas od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore zajedno.

„U pitanju je investicija vredna pet miliona evra, koja šalje jasnu poruku države u kom pravcu ćemo ići. Ova godina će u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova. Čekaju nas važne odluke u energetici, dobićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će nam omogućiti da deo energetske bezbednosti obezbedimo upravo iz obnovljivih izvora. Biogasne elektrane pokazale su se kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju. Pouzdanije su od solarnih ili elektrana na vetar. Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije, napomenula je Mihajlović” zahvaljući svakom investitoru spremnom da ulaže, „jer to znači da veruju u našu državu”.

Ističući da je klimatski neutralni razvoj jedini razvoj koji može Srbiju da dovede do mnogo veće stope rasta BDP-a Mihajlovićeva je poručila „mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama. Energetika i ekologija moraju da idu zajedno. One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju”.

MET planira još investicija u Srbiji

Bendžamin Lakatoš, predsednik Izvršnog odbora MET grupe, većinskog akcionara u kompaniji PEPO Enerdži, izjavio je da je imao veliko zadoovoljstvo da u ime svoje komanije podrži takav poslovni poduhvat u vreme pandemije.

„Ovo je možda mala investicija za Srbiju i relativno mala za MET Grupu, ali sama činjenica da je ovo postrojenje izgrađeno u roku od osam meseci, tokom krize izazvane pandemijom, pokazuje posvećenost, kako tima koji je radio na izgradnji, tako i MET Grupe. Možda je ovo mali korak kada pogledamo veličinu investicije, ali je veliki korak, jer je ovo prva investicija u Srbiji. S obzirom na toplu dobrodošlicu na koju smo naišli ovde siguran sam da ćemo nastaviti da inverstiramo u ovu zemlju”, poručio je Lakatoš otkrivajući da su predstavnici MET-a sa partnerima u Srbiji već diskutovali o još jednoj ili dve slične investicije u regionu.

Naglašavajući da je reč o biogasnom postrojenju koje je 100% ekološko Srđan Bošnjaković, direktor PEPO Energdžija je objasnio da će PEPO energy postrojenje proizvoditi energiju koristeći biomasu, kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa, koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Konkretno, biće korišćena slama, kukuruzovina i meso od bundeve, koji će biti skladišteni u silose. Biogas će se kasnije pretvarati u električnu energiju uz pomoć generator a proizvodiće se energetsko đubrivo i gas koji će biti korišćen za pogon traktora i poljoprivrednih mašina, umesto dizela.

„Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine. Ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada. Ovim dajemo doprinos i energetici i ekologiji. Hvala potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu energetike na podršci da se projekat uspešno privede kraju u ovim izazovnim vremenima”, rekao je Bošnjaković.

Vojvodina prenjači sa kapacitetima OIE

Vojvodina je postala vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana iz obnovljivih izvora energije, izjavio je danas pokrajinski sekretar za energetiku građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić konstatujući da se puštanjem u rad postrojenja kompanije PEPO enerdži nastavlja takav trend.

„Iako 1,2 megavata deluje skromno naspram 400 megavata iz vetroelektrana, ova invsticija je veoma značajna za našu državu. Svaka novootvorena elektrana pokazuje da je naša zemlja i dalje prepoznata kao plodno tlo za nove investicije. Umesto spaljivanja na njivama, ovakvim postrojenjima poboljšavamo kvalitet životne sredine. Uz najavljeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeći region Srbije po ukupno instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora”, rekao je Bjelić

Predsednik Opštiine Novi Bečej Saša Maksimović naglasio je da je pre četirti godine na ovom mestu bila ledina bez ijedne industrijske zone, a sada ih ima dve. Izrazivši nadu da se investitori neće na tome zaustaviti.

„Industrijsku zonu u Novom Bečeju smo rasprodali, ovu u Novom Miloševu smo otvorili. Očcekujemo investitore koji su dobrodošli. Treba da se zna da će upravo pored ove industrijske zone proći brza saobraćajnica Sombor-Kikinda”, rekao je Maksimović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.