Biomaterijal koji može da popravi srce i glasne žice

Lečenje oštećenja srca je izazovno, jer tkiva treba da izdrže stalne otkucaje. Naučnici razvijaju biomaterijal koji je dovoljno čvrst da može da popravi srce, mišiće i glasne žice, što predstavlja veliki napredak u regenerativnoj medicini. Novi biomaterijal je hidrogel koji se ubrzigava u telo, bezbeđujući prostor ćelijama oštećenog tkiva da žive i rastu.

Kombinujući znanja iz hemije, fizike, biologije i inženjerstva, naučnici sa Univerziteta Mekgil razvijaju biomaterijal koji je dovoljno čvrst da može da popravi srce, mišiće i glasne žice, što predstavlja veliki napredak u regenerativnoj medicini.

„Ljudi koji se oporavljaju od oštećenja srca često se suočavaju sa dugim i teškim oporavkom. Lečenje je izazovno jer tkiva moraju da izdrže stalne otkucaje srca. Isto važi i za glasne žice. Do sada nije bilo ubrizgajućih materijala dovoljno jakih i kvalitetnih za taj posao“, kaže Guangju Bao, doktorant na Odseku za mašinstvo na Univerzitetu McGill.

Hidrogel za popravku oštećenih tkiva

Tim, koji su predvodili profesor Luc Mongeau i docent Jianyu Li, razvio je novi injekcijski hidrogel za popravku rana. Hidrogel je vrsta biomaterijala koji obezbeđuje prostor ćelijama da žive i rastu. Jednom ubrizgan u telo, biomaterijal formira stabilnu, poroznu strukturu koja omogućava živim ćelijama da rastu ili prolaze kroz nju kako bi popravili povređene organe.

„Rezultati su obećavajući i nadamo se da će jednog dana novi hidrogel biti korišćen kao implant za vraćanje glasa ljudima sa oštećenim glasnim žicama, na primer onima koji su preživeli rak larinksa“, kaže Guangyu Bao.

Stavljanje hidrogela na probu

Naučnici su testirali izdržljivost svog hidrogela u mašini koju su razvili da simulira ljudske glasne žice. Vibrirajući 120 puta u sekundi tokom više od šest miliona ciklusa, novi biomaterijal je ostao netaknut dok su se drugi standardni hidrogelovi raspali na komade, nesposobni da se nose sa opterećenjem.

„Bili smo neverovatno uzbuđeni što smo videli da savršeno funkcioniše u našem testu. Pre našeg rada, nijedan hidrogel nije imao visoku poroznost i čvrstoću u isto vreme. Da bismo rešili ovaj problem, uveli smo polimer koji stvara pore u našu formulu“, kaže Guangyu Bao.

Inovacija takođe otvara nove puteve za druge primene kao što su isporuka lekova, inženjering tkiva i stvaranje modela tkiva za skrining lekova, kažu naučnici. Tim čak želi da koristi tehnologiju hidrogela za stvaranje pluća za testiranje lekova za COVID-19.

„Naš rad naglašava sinergiju nauke o materijalima, mašinstva i bioinženjeringa u stvaranju novih biomaterijala sa neviđenim performansama. Radujemo se što ćemo ih započeti sa kliničkim ispitivanjima“, rekao je profesor Jianyu Li, koji rukovodi katedrom za istraživanje biomaterijala i muskuloskeletnog zdravlja u Kanadi.

Izvor: ScienceDaily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti