Biorazgradivi stiropor najbolja tehnološka inovacija za 2020.

Pobednik finala 16. takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je tim Soma sa inovacijom „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“ iz Beograda. U finalu inovativnih ideja za najbolju studentsku invenciju proglašena je „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozionih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ tima Antikorozivi sa TMFa najbolja srednjoškolska invencijua je „Virtuelna analitička hemija“, tima Vah iz Gimnazije 9. maj iz Niša.

Najbolja tehnološka inovacija u 2020. godini je biorazgradivi stiropor BIOSPORIN, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije. Finalno takmičenje je organizovano juče onlajn, na Drugom programu RTS.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, po šesnaesti put, organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio-televizijom Srbije.

Ovogodišnje finale je prvo, otkako takmičenje postoji, da se ne realizuje u studiju RTS-a, već posredstvom onlajn platforme.

Ukupan nagradni fond je iznosio šest miliona dinara, a ove godine su učestvovala 142 tima.

U finalu je učestovalo šest timova, a redosled je sledeći:

Prvo mesto: Soma, sa inovacijom „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“, iz Beograda;

Drugo mesto: HelikoStop, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sada;

Treće mesto: Zanus, sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“, iz Valjeva;

Četvrto mesto: Protivpožarni, sa inovacijom „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“, iz Kragujevca;

Peto mesto: Prim, sa inovacijom „Ozon“, iz Krnjeva, Velika Plana;

Šesto mesto: Enerdži puls, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield“ iz Novog Sada.

Nedavno je održano i finale u kategoriji inovativne ideje, a za najbolju studentsku invenciju proglašena je „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozionih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ tima Antikorozivi sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je za najbolju srednjoškolsku invenciju izabrana „Virtuelna analitička hemija“, tima Vah iz Gimnazije 9. maj iz Niša.

„Ovo tradicionalno takmičenje pokazuje entuzijazam i sinergiju rada svih – mladih inovatora, profesora i mentora, ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje se trudi da obezbedi institucionalni, infrastrukturni i finansijski okvir kako bi se podržala celokupna naučna zajednica, a samim tim i mladi inovatori“, rekla je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović podsećajući na zakonske izmene, koje su izvršene u prethodnom periodu, a koje su omogućile podršku i bolje uslove za naučnu zajednicu.

Inače, započela je javna rasprava o Strategiji razvoja nauke i tehnološkog razvoja do 2025. godine.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti