Bitkoin će se takmičiti sa zlatom u „skladištenju vrednosti“

Na listi predviđanja za 2022. Godinu, analitičari iz Goldman Saksa su poručili da će Bitkoin "najverovatnije" vremenom imati veći udeo. Kako vremenom digitalna sredstva budu sve više prihvaćena, Bitkoin će preuzeti tržišni udeo zlatu.

Bitkoin će 2022. godine preuzeti tržišni udeo zlatu, kako digitalna sredstva budu sve više prihvaćena, rekao je klijentima analitičar Goldman Saksa, Zak Pandl u istraživačkoj belešci.

Pozivajući se na tržišni kapital bitkoina od 700 milijardi dolara, u poređenju sa oko 2,6 triliona dolara vrednog zlata u vlasništvu kao investicija, iz Goldman Saksa su rekli da kriptovaluta trenutno ima 20% udela na tržištu „skladištenja vrednosti“.

Bitkoin će „najverovatnije“ vremenom imati veći udeo, rekao je Goldman Saks, na listi predviđanja za 2022.

U hipotetičkom scenariju u kojem bitkoin zauzima 50 posto udela na ovom tržištu, njegova cena bi dostigla nešto više od 100.000 dolara, navodi se u belešci.

Bitkoinom se u sredu trgovalo sa oko 46.073 dolara. Teško je ostvario dobitke nakon oštrog pada početkom decembra. U novembru je dostigao rekord svih vremena od 69.000 dolara.

„Bitkoin možda ima aplikacije koje ne obuhvataju samo „skladištenje vrednosti“ – a tržišta digitalne imovine su mnogo veća od bitkoina – ali mislimo da poređenje njegovog tržišnog kapitala sa zlatom može pomoći u postavljanju parametara za uverljivi ishod prinosa bitkoina“, napisao je Pandl.

Termin „skladištenje vrednosti“ obično opisuje sredstva koja mogu da održe svoju vrednost tokom vremena bez depresije, kao što su plemeniti metali ili neke valute.

Goldman Saks je 2021. godine ponovo pokrenuo svoj odsek za trgovanje kriptovalutama.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti