Bitkoin gubi vrednost zbog kineskih antikripto mera

Akcije suzbijanja kriptovaluta u Kini, čije su vlasti u jugozapadnoj provinciji Sečuan u petak naredile da se zatvore projekti rudarenja bitkoina, dovele su do toga da je njegova vrednost u ponedeljak opala za gotovo 10%. Beleži se i pad Etera i drugih manjih novčića.

Bitkoin je pao na 32.094 dolara, što je najniži nivo u poslednjih 12 dana, povlačeći i manje novčiće nadole. Prethodni put je pao za 8,3%, što je bio uvod za najveći dnevni pad u poslednjih mesec dana.

Najveća kripto valuta na svetu, koju dugo muči nestabilnost, izgubila je više od 20% samo u poslednjih šest dana i njena vrednost je za polovinu manja od aprilskog vrhunca, kada je vredela skoro 65.000 američkih dolara. Ipak, bitkoin je ove godine i dalje u plusu večem od 10%.

Pad dolazi usled sve veće akcije suzbijanja kriptovaluta u Kini, gde su vlasti u jugozapadnoj provinciji Sečuan u petak naredile da se zatvore projekti rudarenja bitkoina.

Državno veće – kineski kabinet, prošlog meseca je obećalo da će ukinuti rudarenje i trgovinu, kao deo niza mera za kontrolu finansijskih rizika.

Podaci o rudarenju su oskudni. Ipak, proizvodnja bitkoina u Kini činila je prošle godine oko 65% svetske proizvodnje, prema podacima Univerziteta u Kembridžu, a Sečuan je drugi najveći proizvođač.

Kompanije koje kopaju bitkoine, što je energetski intenzivan proces, obično drže velike zalihe kriptovalute.

„Represija kineskih rudara može značiti da oni izbacuju novčiće na tržište i vuku ga na niže“, rekao je Ben Seblej iz londonske kripto kompanije BCB Group.

Kineska centralna banka saopštila je u ponedeljak da je nedavno pozvala neke banke i platne institucije, pozivajući ih da preduzmu oštrije mere za trgovanje kriptovalutama.

Poljoprivredna banka Kine (AgBank), treći po veličini zajmodavac u Kini, odvojeno je saopštila da sledi smernice Narodne banke Kine i da će sprovesti detaljnu analizu klijenata, kako bi iskorenila ilegalne aktivnosti koje uključuju kripto rudarenje i transakcije.

Manji rival, eter, koji teži da se kreće u tandemu sa bitkoinima, pao je za čak 12%, pri čemu je prvi put u skoro mesec dana pao ispod 2.000 dolara.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.