Blaga zima spasila Evropu od veće potrošnje gasa

Cena prirodnog gasa u Europi pala je na najniži nivo od jula 2021. godine, nakratko je pala ispod 40 evra po megavat-satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na početku proleća. Europska komisija predložila je produženje mera za smanjenje potražnje za gasom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da preživi sledeću zimu.

Iako je Rusija posle izbijanja sukoba u Ukrajini prekinula redovne isporuke gasa, smanjila količine za izvoz u evropske zemlje i rekordno podigla cene, Evropa nakon zavšetka zime izlazi sa stabilnijim bilansom od očekivanog, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters. Evropska komisija predložila je produženje mera od aprila ove godine do marta iduće godine, sa ciljem smanjenja potražnje gasa za 15 posto u odnosu na prosečnu potrošnju u vremenu od 2017. do 2022. godine.

Zemlje Evropske unije smanjile su kombinovanu potrošnju gasa za 19 odsto od avgusta 2022. do januara 2023. godine, zahvaljujući neobično toploj zimi, ali su rastuće cene doprinele padu industrijske proizvodnje u evropskim zemljama.

Prodajna cena gasa merene referentnim ugovorom na holandskoj platformi TTF, pala je jutros na 39,65 evra, da bi u popodnevnim satima megavat dostigao cenu za trgovanje od 40,18 evra. Krajem avgusta prošle godine prešala je 300 evra zbog krize u snadbevanju ruskim gasom. Do rata u Ukrajini, Evropa je velikim delom svoje potrebe pokrivala uvozom iz Rusije, ali je nakon toga uvela sankcije Moskvi, sa najavom da će pronaći način da se oslobodi ruskog gasa.

Napunjena skladišta

Zbog nastale situacije evropske vlade potrudile su se da napune skladišta gasom, pozivajući građane da štede. Brojne kompanije obustavile su prizvodnju kako bi doprinele, a zahvaljući blagoj zimi potražnja ljudi koji se greju na gas znatno je smanjena, pa su zalihe dočekale proleće na visokom nivou.

Zemlje Evropske unije smanjile su kombinovanu potrošnju gasa za 19 odsto od avgusta 2022. do januara 2023. godine, zahvaljujući neobično toploj zimi, ali su rastuće cene doprinele padu industrijske proizvodnje u evropskim zemljama.

Reziltat svega navedenog je da je Evropa kraj zime dočekala sa neobično velikim zalihama uskladištenog gasa i stabilnim izgledima za normalizaciju proširenja proizvodnje energije kroz korišćenje obnovljivih izvora.

U takvim uslovima cena prirodnog gasa je pala, a možda će pasti i niže usled bankarske krize izazvane kolapsom američkih banka u Silicijumsko dolini i Signatura banke koja ima probleme sa švajcarskom bankom Credit Suisseu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti