Rusija za petinu povećala prihod od izvoza nafte

Blago poskupljenje nafte – barel skoro 70 dolara

Cene nafte su blago ojačale juče, pri čemu se Brent približio nivou od 70 dolara za barel, pošto su snažni ekonomski podaci iz SAD i optimizam u pogledu ponovnog rasta globalne potražnje nadjačali strahovanja trgovaca od moguće veće ponude iz Irana nakon ukidanja sankcija.

Američka nafta WTI ojačala je juče na prepodnevom trgovanju na Njujorškoj robnoj berzi za 0,82 odsto na 67,40 dolara po barelu, a cena severnomorske nafte Brent je porasla za 0,66 procenata na 69,86 dolara za barel, prema podacima portala oilprice.com, koji prati kretanje cena "crnog zlara" u realnom vremenu.

Među trgovcima je danas prevagnuo optimizam da će ponovno otvaranje ekonomija i intenziviranje putovanja u Sjedinjenim Državama i Evropi podstaći potražnju za gorivom, nad zabrinutošću koja je vladala u većem delu ove nedelje zbog širenja koronavirusa u delovima Azije i potencijalnog povratka iranske nafte na tržište.

Pored toga, tržišni analitičari u velikom broju očekuju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici ponovo potvrditi, na sastanku sledećeg utorka,  planove o povećanju proizvodnje od 1. jula za 840.000 barela dnevno (bpd).

To se u stručnim krugovima tumači kao signal da je tržiše u dobrom stanju da apsorbuje dodatnu ponudu jer će potražnja rasti sa ponovnim otvaranjem ekonomija.

Rusija procenjuje da je globalno tržište nafte trenutno u deficitu za oko milion barela dnevno, izjavio je ove nedelje potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Početkom ove sedmice, investičiona banka Goldman Saks je zadržala svoje procene da će cene nafte porasti na 80 dolara po barelu do kraja godine, čak i u slučaju da se iranska nafta vrati na tržište.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.