Blatni vulkan u azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora

Visoki vatreni stub u energetski bogatom azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora kasno u nedelju izazvao je blatni vulkan, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije ove zemlje. Ova eksplozija nije uticala na rad na naftnim bušotinama.

U energetski bogatom azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora kasno u nedelju visoki vatreni stub izazvao je *blatni vulkan, izvestilo je Ministarstvo za vanredne situacije ove zemlje.

* Blatni vulkan ili blatna kupola oblik je kopna stvoren erupcijom blata ili mulja, vode i gasova. Nekoliko geoloških procesa može uzrokovati nastanak vulkana u blatu. Blato-vulkani nisu istinski magmatski vulkani, jer ne proizvode lavu i nisu nužno pokretani magmatskom aktivnošću.

Erupcija, koja je nastavila da tinja u ponedeljak, nije uticala na obližnje platforme za naftu i prirodni gas, navodi se u saopštenju ministarstva.

BP Plc, koji upravlja najvećim naftnim i gasnim projektima u zemlji – ACG i Shah Deniz, objavio je da se njegovo poslovanje nastavlja normalno i da nije naneta šteta na njegovoj infrastrukturi. Iz azerbejdžanske državne energetska kompanija Socar ističu da nije oštećena njihova platforma u tom području.

„Incident u Kaspijskom moru je izazvao blatni vulkan“, rekao je direktor Republičkog seizmološkog uslužnog centra ANAS-a Gurban Ietirmishli za APA.

Blato-vulkani, koji se često nalaze u blizini nalazišta nafte i gasa, česti su i na kopnu i na moru u Azerbejdžanu.

Izvor: Rigzone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti