OPEK+ će povećati proizvodnju

„Blumberg“: OPEK+ razmatra novo smanjenje proizvodnje nafte

Ponovno smanjenje proizvodnje nafte bi dodatno zaoštrio odnose između Bajdenove administracije i Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija i druge zemlje proizvođači nafte iz OPEK+ neprijatno su iznenadili mnoge kada su prošlog meseca najavili smanjenje od dva miliona barela dnevno. Uprkos tome, cene su pale na 80 dolara za barel, što je gotovo poništilo njihovu ovogodišnju zaradu.

Bilo je predviđeno da se napravi pauza, kako bi se procenio uticaj rezova, ali se već sada pominju dodatna ograničenja, piše „Blumberg“ i dodaje da se zvanične diskusije na ovu temu očekuju na sastanku 4. decembra.

Iz Rijada je već poslat jasan signal tržištu. Saudijski ministar energetike – i kralj – Abdulaziz bin Salman rekao je da je OPEK+ „spreman da interveniše“ daljim smanjenjem ponude ako bude potrebno „da bi se uravnotežila ponuda i potražnja“.

Deset od 16 trgovaca i analitičara sa kojima je „Blumberg“ razgovarao očekivalo je novo smanjenje ponude, sa procenama u rasponu od 250.000 do dva miliona barela dnevno.

Najniže zalihe od 2004. godine

Dok se čini da je OPEK+ fokusiran na negativne rizike na tržištu, postoje i druga mišljenja. Države potrošači pritiskaju organizaciju da ne smanjuje proizvodnju, kako bi se sprečila inflacija.

Dodatna smanjenja bi prvenstveno dovela do daljeg zaoštravanja odnosa između Bajdenove administracije i Saudijske Arabije koji su već duže vreme „na staklenim nogama“. Iako je američki predsednik lično išao u posetu Muhamedu bin Salmanu sa ovim ciljem, sastanak nije doveo do željenih rezultata.

Zalihe u razvijenim zemljama su na najnižem nivou od 2004. godine. Dan nakon sastanka OPEK+, stupa na snagu zabranu EU na uvoz sirove nafte iz Rusije morskim putem, a Unija raspravlja i o ograničenju cena nafte – još uvek bez dogovora.

Iako Međunarodna agencija za energiju predviđa pad ruske proizvodnje za 15 odsto početkom sledeće godine, prognoze ove organizacije često su se pokazale previše pesimistične, a ruska proizvodnja naftne iznenađujuće otporna na zapadne sankcije, navodi „Blumberg“.

Problemi sa azijskim tržištima nafte

Da li će se neka predviđanja ostvariti, zavisi od toga kakvi će biti putevi sirove nafte u narednim danima.

„OPEK+ će ozbiljno razmotriti novo smanjenje proizvodnje na sastanku, pogotovu ako cene sirove nafte sledeće nedelje padnu znatno ispod sadašnjeg nivoa“, navodi se u izveštaju Evroazijske grupe.

Prognoze za ključna azijska tržišta i dalje su loše, naročito nakon protesta zbog strogih kovid mera, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju. Glavni pokazatelji azijskih tržišta sirove nafte su u padu, jer sve veći broj zaraženih ugrožava potrošnju goriva u Kini – najvećem svetskom uvozniku nafte.

Izvor: RT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti