Bolje poslovanje kompanija koje proizvode đubriva

Iako se očekivalo da će poskupljenja gasa pogoditi kompanije koje proizvode đubriva, zabrinutost za sigurnost hrane je pomogla ovim kompanijama da prebrodi krizu. Očekuje da će biti na dobitku zbog povećanog globalnog fokusa na nestašicu hrane.

Veliki proizvođač đubriva se iznedrio kao iznenađujući pobednik evropske energetske krize. Bilo je očekivano da će kompanije poput Jara Internešnal, vredne 12 milijardi dolara, koja prodaje potašu (kalijumovo đubrivo) u 60 zemalja, biti najteže pogođene rastućim cenama gasa. Cene gasa diktiraju cenu amonijaka, ključnog sastojka za biljnu hranu. Norveška kompanija je u sredu uspela da poveća svoju godišnju dividendu na 55 kruna po akciji i podigne svoju EBITDA u četvrtom kvartalu na preko milijardu dolara, što je daleko premašilo očekivanja analitičara, piše Rojters.

Zabrinutost za sigurnost hrane je pomogla Jari da prebrodi krizu. Kako su ulazni troškovi kompanije porasli, izvršni direktor Svein Tore Holsether je zatvorio proizvodnju u Italiji i Francuskoj. To, kao i rat u Ukrajini, izvozniku potaše i pšenice, stvorio je oskudicu, što je podiglo cenu njenih, toliko željenih proizvoda. To je omogućilo Jari da poveća svoju EBITDA maržu na 20% u 2022. sa 17% u 2021. godini, isključujući jednokratne stavke.

Nedavno povlačenje evropskih cena gasa je takođe dobra vest za Jaru. Klijenti ove kompanije koji se bave poljoprivredom će imati više novca koji mogu da potroše na đubrivo, što će povećati njegovu prodaju. Čini se da takav optimizam nije uklopljen u tržišnu procenu ove kompanije. Pre povećanja udela od 5% u sredu, trgovalo se sa samo 4 puta više od očekivane zarade u 2023. To je znatno lošije od kompanija poput američkog proizvođača pesticida Corteva, koji trguje 11 puta jer se očekuje da će biti na dobitku zbog povećanog globalnog fokusa na nestašicu hrane. Sada kada je Jara dokazala da može da prebrodi veliku krizu, ovaj jaz će se verovatno smanjiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti