Bor – zelena baza obojenih metala u Srbiji, ali i Evropi

U Boru je paljenjem fleš peći ispunjen uslov za puštanje u rad u rekonstruisane topionice kompanije Srbija Ziđin Koper, u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima i bez emisije štetnih gasova. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara. A Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi.

Ceremonijom paljenja fleš peći danas je ispunjen uslov za puštanje u rad u rekonstruisane topionice kompanije Srbija Ziđin Koper u Boru, u kojoj će se ubuduće topiti bakarni koncentrat po ekološkim standardima i bez emisije štetnih gasova.

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje početku stvaranja nove istorije Bora i zahvalila se građanima na strpljenju, svim radnicima Ziđina na predanosti, a kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije.

„Kad je pre pet godina kompanija Ziđin postala strateški partner Republike Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo. Iz godine u godinu, svedočimo rezultatima ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i rast broja zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Sve to značajno je uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za Ministarstvo i Vladu, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine“, izjavila je Đedović.

Kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada

Naglasila je da završetkom radova na topionici ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao.

„Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama“, navela je ministarka.

Poboljšan standard žitelja Bora

Ubrzani razvoj rudarstva u Boru dolaskom kompanije Ziđin omogućio je bolji standard i uslove života svih građana Bora, ali i istočne Srbije, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i podsetio da danas taj grad ima najveću prosečnu zaradu po glavi stanovnika u Srbiji.

„Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva. Zahvaljujući zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao važnost strateškog partnera, Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom koji se svakodnevno razvija zajedno sa razvojem kompanije“, izjavio je Milikić.

Ukorak sa ekološkim standardima EU

Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije, rekao je na svečanosti generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

„Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji. A ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra“, naveo je Đen Siming.

Podsećajući da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara Đen Siming je rekao da se postrojenje za odsumporavanje „odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za više od 90 procenata”.

Uskoro čist bakar iz borske topionice

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara. Od toga je sisteme za zaštitu životne sredine uloženo 100 miliona dolara.

„Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara. A Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi“, rekao je Đen Siming.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti