Borba Evrope sa visokom cenom energenata

Cene gasa u Evropi su porasle osam puta u odnosu na desetogodišnji prosek. Dodeljena sredstva domaćinstvima i kompanijama za suzbijenje energetske krize u Evropi samo od avgusta ove godine iznose 276 milijardi dolara. Ali da li je ovo vrh ledenog brega?

Evropa se trudi da smanji svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva.

Članice Evropske unije su uvele razne pakete sankcija Ruskoj Federaciji. Uprkos tome Rusija održava svoju ekonomiju i finansije zahvaljujući energentima koje poseduje, produbljujući evropsku energetsku krizu.

Cene gasa u Evropi su porasle osam puta u odnosu na desetogodišnji prosek. Zemlje uvode politike kako bi suzbije uticaj rasta cena na domaćinstva i preduzeća. To uključuje sve, od subvencija troškova života do regulacije veleprodajnih cena. Sve u svemu, finansiranje takvih inicijativa je dostiglo 276 milijardi dolara samo od avgusta ove godine.

Grafikon ispod prikazuje dodeljena sredstva po zemljama kao odgovor na energetsku krizu.

Dodeljena sredstva po zemljama kao odgovor na energetsku krizu. Nemačka prednjači u sredstvima potrošenim na mere za suzbjanje energetske krize u domaćinstvima i kompanijama

Pročitajte i: Evropska energetska kriza blizu je da košta Evropu 500 milijardi dolara

Energetska kriza, u brojkama

Koristeći podatke iz Bruegela, tabela u nastavku odražava potrošnju na nacionalnu politiku, regulativu i subvencije kao odgovor na energetsku krizu za odabrane evropske zemlje između septembra 2021. i jula 2022. godine. Sve brojke su u američkim dolarima.

Prvih 10 zemalja prema subvencijama i paketima pomoći vezanim za energetske troškove, prema istraživačkom centru Bruegel.

Prema istraživačkom centru Bruegel, na subvencije najmanje troše Kipar i Estonija.

Najmanje troše Kipar i Estonija

Nemačka je od avgusta ove godine potrošila preko 60 milijardi dolara za borbu protiv rastućih cena energenata, prema istraživačkom centru Bruegel. Ključne mere u Nemačkoj uključuju jednokratnu naknadu za energiju od 300 dolara za zaposlene, pored 147 miliona dolara za finansiranje porodica sa niskim primanjima. Ipak, predviđa se da će se troškovi energije povećati za dodatnih 500 dolara ove godine za domaćinstva.

U Italiji će radnici i penzioneri dobiti bonus od 200 dolara za troškove života. Uvedene su dodatne mere, kao što su poreski krediti za industrije sa visokom potrošnjom energije, uključujući fond od 800 miliona dolara za automobilski sektor.

Kako se predviđa da će se računi za energiju trostruko povećati tokom zime, domaćinstva u Velikoj Britaniji dobiće subvenciju od 477 dolara tokom zime za pokrivanje troškova električne energije.

U međuvremenu, mnoge istočnoevropske zemlje čija domaćinstva troše veći procenat svog prihoda na troškove energije, subvencionišu i  troše više na energetsku krizu uzevši u obzir procenat BDP-a. Najviše troši Grčka, sa 3,7% BDP-a.

Pročitajte i: Energetska kriza ne pogađa sva evropska domaćinstva isto

Spašavanje komunalnih usluga

Potrošnja za rešavanje energetske krize takođe se proširila na masivne pomoći za komunalne usluge. Uniper, nemačka komunalna firma, dobila je 15 milijardi dolara podrške, a vlada je preuzela 30% udela u kompaniji. To je jedan od najvećih paketa pomoći u istoriji zemlje. Od prvobitne pomoći, Uniper je zatražio dodatnih četiri milijarde dolara finansiranja.

Wien Energie, najveća energetska kompanija u Austriji, dobila je kredit od dve milijarde evra pošto su cene električne energije naglo porasle.

Možda će Vas zanimati i: Zemlje EU pribegavaju smanjenju PDV-a u borbi protiv energetske inflacije

Produbljivanje krize

Da li je ovo vrh ledenog brega? Da bi ublažili uticaj visokih cena gasa, evropski ministri tokom septembra raspravljali su o još više alata i paketa pomoći kao odgovor na preteću energetsku krizu.

Da bi vladali uticajem visokih cena gasa na cenu električne energije, evropski lideri razmatraju gornju granicu cena za uvoz ruskog gasa i privremena ograničenja na cenu gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, između ostalog.

Takođe su predložena ograničenja cena za obnovljive i nuklearne energije. S obzirom na ozbiljnost situacije, izvršni direktor Shell-a je rekao da će se energetska kriza u Evropi odnositi ne samo na ovu zimu nego i na naredne godine koje dolaze.

Izvor: VisualCapitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti