Borba titana – gde će nas odvesti ekonomski rat zarad planetarne dominacije

O tome ko će pobediti u borbi titana, gde će svet stići nakon ovog ekonomskog rata zarad planetarne dominacije u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Borislavom Korkodelovićem, ekonomskim novinarom i analitičarom.

Uz sukob NATO-a sa Rusijom na tlu Ukrajine aktuelan je i geopolitički sukob SAD sa Rusijom i Kinom, ali i zemljama, članicama EU.

Ekonomske mere koje SAD uvodi protiv ruskih energenata, uvlačeći u taj privredni sukob ne samo Evropu već i članice G7 samo su deo manevara protiv zemalja koje u Vašingtonu smatraju pretnjom za njihovu globalnu dominaciju.

Zapadni analitičari otvoreno upozoravaju da Amerika polako okreće leđa Evropi, dok ne krije sve agresivniji nastup protiv Kine. Bez namere da ulazimo u ocene onih koji najavljuju, i bukvalno, rat Vašingtona i Pekinga, moramo konstatovati da se zahuktava ekonomski sukob SAD i Kine za svetsku dominaciju na polju čipova i drugih visokih tehnologija. Sukob oko ekonomske dominacije traje već godinama. Jedna od poslednjih mera SAD je uvođenje sankcija Kini na čipove. Peking je odgovorio zabranom izvoza najnaprednijih tehnologija za proizvodnju solarnih panela.

Istovremeno američki podsticaji izazivaju odlazak industrije, pogotovo one koja troši puno energenata iz Evrope. Iz EU se, naravno, bune.

U jednom članku visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je napisao da Evropi preti opasnost da postane „nebitna“. Borelj pritom govori o slabljenju značaja Evrope u svetu.

„Pre trideset godina iza četvrtine globalnog prosperiteta stajao je naš kontinent. Za dvadeset godina naš udeo u globalnoj ekonomskoj proizvodnji biće najviše 11 procenata“, rekao je Borelj ukazujući da je strateška autonomija „pitanje političkog opstanka“.

Očigledno je da su dešavanja u Ukrajini i aktuelna energetska kriza nagnali kreatore nacionalnih ekonomskih politika da posebnu pažnju posvete nacionalnoj, ne samo energetskoj bezbednosti. Preispituju se trgovinske i industrijske politika, finansije i investicije (gde mnogima u svetu smeta Kina i njen „put svile”).

O tome ko će pobediti u ovoj borbi titana, gde će svet stići nakon ovog ekonomskog rata zarad planetarne dominacije u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Borislavom Korkodelovićem, ekonomskim novinarom i analitičarom.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti