Branislav Gulan – autor knjige godine o nestajanju sela u Srbiji

Autoru knjige godine za 2019. - „Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države“, Branislavu Gulanu uručena je nagrada „DARODAVNICA“, koju dodeljuje kragujevačko Društvo za narodno prosvećivanje „Svetionik“

Knjiga „Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države“ autora Branislava Gulana, proglašena je za knjigu godine u ovoj oblasti. Na svečanosti održanoj u Grockoj, autoru je uručena nagrada „DARODAVNICA“, koju dodeljuje kragujevačko Društvo za narodno prosvećivanje „Svetionik“. Priznanje je dodeljeno za knjigu godine, odnosno za najbolje autorsko delo u Srbiji u 2019. godini, a to je knjiga „Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države“.

To je najviše priznanje za autorski rad, dodeljeno na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu“, održanom u Grockoj.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji.

Tema koju je obradio u knjizi „Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države – nova razvojna filozofija“, pojavljuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

Na uručenju nagrade Gulan je, osvrćući se na nagrađenu knjigu, kazao da je „ slučaj hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti”.

„Dočekao sam da selo 2019. godine bude jedna od najznačajnijih tema u zemlji koja ostaje bez naroda. Upornost da sve to izađe u javnost pokazala se ispravnom, mada time problem u zemlji nikako nije rešen. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavljanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi“, kazao je Gulan.

Kao novinar „Borbe“ i „Večernjih novosti“ Gulan je uvideo da i teme o selu mogu da pronađu mesto u medijima, iako „nije bilo pohvalno biti ‘seljački novinar“.

U uvodniku knjige navodi se da je Gulan ovom temom počeo da se bavi kada je, kao dete, odlazio u Bosnu i Hercegovinu, u Bosansku Krupu i selo Hašane, rodno mesto njegove majke.

„Dolazio je i naš rođak, pokojni Branko Ćopić, kod koga sam odlazio u Beograd, i koji me je nadahnuo da, kada odrastem, pišem o selu“, napisao je Gulan u knjizi.

Branislav Gulan dobitnik je UNS-ove nagrade „Zlatni klas“ 1990. i 1995. godine, kao i nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2016. godine.

Autoru knjige priznanje je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija.

Na konkrusu za najbolja kniževna ostvarenja o selu u Republici Srbiji učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala „Moje selo u pričama i pesmama“, dr Milutin Matić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti