Brazil pregovara sa Rusijom o gradnji nuklearnih elektrana

Pored mogućnosti proširenja saradnje u proizvodnji nafte i gasa učešće ruskog Rosatoma u nuklearnim projektima Brazila bila je ključna tema ovonedeljnih razgovora lidera Rusije i Brazila. Brazil ima visoke ambicije kada je u pitanju nuklearna energija. Žele da u narednih 30 godina svom proizvodnom energetskom miksu dodaju 10 GW nuklearnih kapaciteta.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro razgovarao je tokom posete Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o izgradnji nuklearnih reaktora malog kapaciteta na kopnu i moru u Brazilu.

Ruski Rosatom izvozi gorivo za brazilske nuklearne elektrane i radioizotope za medicinske svrhe. Rosatom je, takođe, zainteresovan za učešće u izgradnji novih nuklearnih blokova u Brazilu. To uključuje nuklearne elektrane malog kapaciteta, kako na kopnu, tako i plutajućih postrojenja, jer ova kompanija pored iskustva ima jedinstvene tehnologije, koje nisu dostupne drugde u svetu“, rekao je Putin.

„Imamo ogroman potencijal za razvoj međusobne saradnje u oblasti nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa. Nastojimo da ojačamo našu poziciju i održimo je na visokom nivou kada su u pitanju istraživanja i proizvodnja nafte u dubokovodnim nalazištima. Zainteresovani smo i za male nuklearne elektrane“, rekao je Bolsonaro, koji je bio izuzetno optimističan nakon susreta sa ruskim predsednikom Putinom.

Rusija i Brazil žele da prošire svoju saradnju

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka, koji je trajao skoro dva sata, navodi se da su dve zemlje „naglasile svoju odlučnost da ojačaju svoje strateško partnerstvo”.

„Šefovi država su istakli ogroman potencijal za razvoj saradnje i novih poslovnih inicijativa u oblasti energetike, ističući komplementarnost dve zemlje u industriji nafte i gasa, u obezbeđivanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Predsednici su izrazili nameru da prošire dijalog o pitanjima kao što su proizvodnja ugljovodonika na moru, razvoj vuodonika i korišćenje nuklearna energija.

Rusija i Brazil već imaju veze u oblasti nuklearne energije. Rosatom i brazilske kompanije Electrobras i Electonuclear potpisali su memorandumom o razumevanju 2017. godine radi promovisanja saradnje u nuklearnoj energiji.

Visoki ciljevi Brazila po pitanju nuklearna energija

Brazil trenutno ima dva nuklearna reaktora koji proizvode oko 3% električne energije u zemlji. Očekuje se da će se uskoro, posle sedam godina pauze, nastaviti rad na bloku 3 nuklearne elektrane Angra u Rio de Žaneiru.

Ali, Brazil želi dalje da proširi svoj nuklearni kapacitet. Već  u januaru ove godine započet je proces identifikacije lokacija za nove nuklearne jedinice, koje treba da budu u funkciji do 2050. godine.

Na sastanku COP26 u Glazgovu prošle godine, ministar rudarstva i energetike Brazila, Bento Kosta Lima rekao je da je nuklearna energija „bila, jeste i biće od suštinskog značaja za energetsku tranziciju“. Najavio je da će Brazil „dodati 10 GW novih nuklearnih kapaciteta tokom sledećih 30 godina”.

Izvor: World Nuclear News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.