Brisel predlaže ograničavanje cena gasa u trgovačkom čvorištu TTF

Predsednica Evropske komisije je juče saopštila da Evropska komisija predlaže uspostavljanje mehanizma ograničenja cena u trgovačkom čvorištu TTF. Komisija predlaže i izradu dodatnog indeksa za određivanje cena u ugovorima koji će se temeljiti na trgovanju tečnim prirodnim gasom (LNG), mere u oblasti zajedničkog naručivanja gasa kao i mere u oblasti solidarnosti među državama članicama.

Evropska komisija predlaže uspostavljanje mehanizma ograničenja cena u glavnom evropskom čvorištu za trgovinu prirodnim gasom TTF, saopštila je juče predsednica Komisije Ursula fon der Lajen. Mehanizam bi bio na snazi dok se ne stvori dodatni indeks za utvrđivanje cena gasa u ugovorima.

Kao deo mehanizma, koji bi se aktivirao po potrebi, uspostavila bi se dinamička gornja granica cene za transakcije na holandskom TTF čvorištu, a može se koristiti i za druga evropska virtuelna trgovinska čvorišta.

Načela na kojima će se mehanizam temeljiti

Kako je objasnila predsednica Evropske komisije, jučerašnji predlog sadrži samo načela na kojima će se mehanizam temeljiti. Nakon što ih članovi odobre, odbor će dati detaljniji predlog. Istovremeno, ona je naglasila da indeks za formiranje cena gasa koji se temelji na TTF-u više ne odražava realnu sliku tržišta.

Komisija stoga predlaže i izradu dodatnog indeksa za određivanje cena u ugovorima koji će se temeljiti na trgovanju tečnim prirodnim gasom (LNG). Ovaj indeks će pružiti precizniju osnovu za transakcije LNG-a. Brisel će nastojati da on stupi na snagu pre sledeće sezone punjenja skladišta, odnosno do sledećeg proleća. Do uvođenja indeksa primenjivaće se gore navedeni mehanizam ograničenja cena.

Predlaže se i mehanizam za ograničavanje fluktuacije cena terminskih ugovora

Evropska komisija predlaže i uvođenje privremenog mehanizma za ograničavanje fluktuacije cena terminskih ugovora za električnu energiju i gas u toku trgovačkog dana. Ovo će zaštititi energetske kompanije od svakodnevnog poskupljenja i olakšati im srednjoročnu nabavku energije.

Zbog oscilacija cena na tržištu sa terminskim ugovorima, mnoge kompanije imaju problema i sa osiguranjem likvidnosti, jer moraju da obezbede likvidna sredstva dobavljačima da bi mogle da izvrše terminske ugovore tokom oscilacije cena.

Komisija je juče (19.10.202. godine) predložila i mere u oblasti zajedničkog naručivanja gasa. Među njima je i mogućnost obaveznog učešća u naplati potražnje za gasom na nivou EU do 15 odsto kapaciteta evropskih skladišta, što prema rečima evropskog komesara za energetiku Kadrija Simsona iznosi 13,5 milijardi kubnih metara gasa. To je onoliko koliko troše Slovenija, Grčka i Hrvatska zajedno.

Potrebna je i solidarnost među državama

Novi predlozi za rešavanje potrošnje energije uključuju i mere u oblasti solidarnosti među državama članicama. Prema predlogu, stvorio bi se model sporazuma po kome bi zemlje članice dobijale gas od drugih u slučaju nužde, čak i ako nemaju zajednički sporazum.

O predlozima će prvo razgovarati lideri država članica na samitu u Briselu, koji će biti održan u danas i sutra, a sledećeg utorka i ministri energetike.

Izvor: Seebiz.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti