Britanci proteruju Huaveij

Velika Britanija zabranjuje instaliranje 5G opreme Huaveija od septembra 2021. Britanski stručnjaci, međutim, upozoravaju da će odluka o zabrani 5G tehnologije kineskog Huaveija učiniti Veliku Britaniju manje konkurentnom na digitalnom tržištu, a da će odlaganje uvođenja 5G mreže koštati ovu zemlju 24,2 milijarde dolara.

Britanske telekomunikacione kompanije ne smeju da instaliraju nijedan novi Huavei 5G komplet nakon septembra 2021. godine, saopštila je vlada Velike Britanije a prenosi Kineski međunarodni radio (KMR).

Britanska vlada je prethodno, u julu, saopštila da zabranjuje 5G opremu Huaveija u zemlji, postavljajući rok do 2027. godine za njeno potpuno uklanjanje.

Potpredsednik Huaveija u Velikoj Britaniji Džeremi Tompson rekao je tokom vebinara, koji je ta kompanija održala ranije ovog meseca, da će odluka o zabrani 5G tehnologije Huaveija dovesti do stvaranja tzv. „crne rupe” kada je reč o otvaranju novih radnih mesta u zemlji.

Kina je ranije izrazila snažno protivljenje odluci Velike Britanije da zabrani 5G opremu kineskog Huaveija. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing rekla je ranije da je odluku pokrenula politizacija komercijalnih i tehnoloških pitanja, a ne nacionalna bezbednost.

Ministarstvo trgovine Kine takođe se usprotivilo potezu Velike Britanije. Portparol tog ministarstva Gao Feng rekao je da je „diskriminatorska” zabrana Huaveija ozbiljno narušila kinesko investiciono poverenje u Veliku Britaniju.

Portparol kompanije Huavei Ed Brevster rekao je da je odluka „ispolitizovana” i da je „loša vest za sve u Velikoj Britaniji koji imaju mobilni telefon”.

Upozorenje britanskih stručnjaka

Britanski stručnjaci upozorili su Veliku Britaniju da će odluka o zabrani 5G tehnologije kineskog Huaveija učiniti tu naciju manje konkurentnom na digitalnom tržištu.

Džeremi Tompson, potpredsednik kompanije Huavei u Velikoj Britaniji, izrazio je svoju zabrinutost tokom vebinara koji je kompanija održala 18. novembra da će odluka Velike Britanije o zabrani 5G tehnologije Huaveija dovesti do smanjenja broja novih radnih mesta u zemlji.

Tompson je upozorio da bi zabrana mogla da odloži uvođenje 5G mreže u Velikoj Britaniji za dve do tri godine.

„Vreme je konkurentske prednosti i za potrošače i za zemlje. Tačno je i suprotno – kašnjenje može biti veliki nedostatak sa trajnim uticajem na ekonomiju i može da dovede do trajnih gubitaka“, naglasio je Tompson.

Na istom vebinaru, Mat Hovet, glavni analitičar i osnivač kompanije Assembly Tweets, rekao je da će odlaganje uvođenja 5G mreže koštati Veliku Britaniju 24,2 milijarde dolara. To je suma koja nam je „preko potrebna u ovom trenutku“ usred pandemije koronavirusa, navodi Hovet.

Prema mišljenjima Tompsona i Hoveta, uticaj odlaganja će se najteže osetiti u najsiromašnijim regionima Velike Britanije.

Posle tehničkog pregleda britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost kao odgovor na američke sankcije kineskom telekomunikacionom gigantu, Velika Britanija je najavila u julu da će zabraniti kupovinu nove Huavei 5G opreme počev od 31. decembra 2020. godine i ukloniće svu Huavei opremu iz 5G mreže do kraja 2027. godine, a sve to zbog zabrinutosti za „nacionalnu bezbednost“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti