Britanija se uzda u zelenu energiju sa morske pučine

Kao neiscrpni izvor energije, vetar bi mogao biti jednako vredan za Veliku Britaniju kao i nafta za Saudijsku Arabiju, poručio je britanski premijer Boris Džonson.

Velika Britanija želi postati globalni lider u proizvodnji jeftine obnovljive električne energije aktivnim ulaganjem u zelene projekte nakon završetka pandemije COVID-a19, objavio je u ponedeljak uveče, uoči internetskom kongresa vladajuće Konzervativne stranke, ured premijera Borisa Džonsona, prenosi SEEbiz.

„Britanska vlada odlučila je zemlju pretvoriti u lidera u jeftinoj, čistoj energiji koja je isplativija od uglja i gasa. Uvereni smo da će se za deset godina svaki dom u našoj zemlji snabdevati energijom iz morskih vetroelektrana“, rekao je Džonson u govoru čije je delove distribuirao njegov ured u Dauning stritu (ulica Dauning).

Šef britanskih konzervativaca takođe je ponovio svoju prošlogodišnju izjavu da će ukupni instalisani kapacitet morskih vetroelektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu dovesti do 40 gigavata do 2030. godine. Prethodni cilj bio je 30 gigavata.

Kao neiscrpni izvor energije, vetar bi mogao biti jednako vredan za Veliku Britaniju kao i nafta za Saudijsku Arabiju, rekao je Džonson.

Konzervativna vlada namerava uložiti 160 miliona funti u razvoj korišćenja energije vetra na pučini.

Prema Džonsonu, javna i privatna ulaganja u tu industriju stvoriće 60.000 radnih mesta, a prelaz na „zelenu ekonomiju“ potencijalno bi mogao osigurati radna mesta za milione Britanaca.

Naglasio je da bi period privrednog oporavka nakon pandemije koronavirusa trebalo iskoristiti za „zeleni razvoj“ zemlje i sveta u celini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.