Britanija ukida zabranu frakinga

Konačno, dobre vesti o energetici: Britanija ukida zabranu frakinga. Da li ovim potezom Britanija priznaje da ne veruje da je moguće proizvesti dovoljno električne energije iz OIE, bez upotrebe fosilnih goriva?

Nova britanska premijerka, Liz Trus, pokazuje put ka svetlijoj energetskoj budućnosti ukidanjem zabrane frakinga u svojoj zemlji. Ona želi da podstakne, a ne obeshrabri proizvodnju nafte i gasa, iako to odstupa od sveopšteg stava u energetici.

U novoj epizodi svog serijala Šta je pred nama (What’s Ahead) Stiv Forbs, glavni urednik čuvenog biznis magazina Forbs ističe da je potez koji je načinila Trusova početak pauze u dve decenije stare, loše osmišljene, bezglave, izuzetno skupe i kontraproduktivne jurnjave ka vetrenjačama i solarnim panelima.

„Začudo, niko nije uradio domaći zadatak da shvati šta je sve uključeno u zamenu fosilnih goriva alternativnim izvorima energije. Niti su uzimali u obzir šta će se dogoditi ako sunce ne sija ili vetar ne duva“, piše Forbs.

Fizika zamene ugljovodonika alternativnim izvorima energije jednostavno ne funkcioniše, navodi ovaj američki milioner. Procenjujući da će, „štaviše, globalna potražnja za energijom naglo skočiti“ kao jedan od velikih razlog navodi visoku tehnologiju.

„Sam globalni klaud koristi duplo više energije nego cela nacija Japana. Obnovljivi izvori energije su dodatak svetskim zalihama energije, nisu zamena za fosilna goriva“, upozorava Forbs.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti