Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Britanska birokratija „davi“ morske vetroelektrane

Britanska Vlada kao da je fokusirana na dozvole za gas u Severnom moru i poreske olakšice za naftne kompanije koje neće sniziti račune, dok blokiraju priobalne vetroelektrane koje proizvode jeftiniju energiju, što će obveznike koštati 1,5 milijardi funti godišnje. Ukoliko se pravila oko ove aukcije ne olabave, mogao bi biti ugrožen cilj od 50 GW energije morskog vetra do 2030. godine, poručuju energetski eksperti.

Nove vetroelektrane na moru biće potopljene vladinom birokratijom, što će britanske obveznike koštati 1,5 milijardi funti godišnje, pokazala je analiza. Najnovija vladina aukcija za nove vetroelektrane na moru, koja bi trebalo da bude završena u septembru, mogla bi da dovede do toga da nekoliko projekata prođe kroz pravila Trezora, prema Energetskoj i klimatskoj obaveštajnoj jedinici (ECIU) – neprofitnoj organizaciji.

Pravila koja je odredio Trezor ne uzimaju u obzir predviđanja da će cena gasa ostati visoka i postavljaju proizvoljno ograničenje na broj parkova koji mogu biti ugovoreni. U tom smislu malo je verovatno da će budžet predviđen Vladinim ugovorima za aukciju razlika biti potrošen, jer mnoge vetroelektrane neće proći na aukciji.

Ostvarivanje ušteda

Uprkos tome da je Vlada nedavno povećala budžet za aukciju sa 170 miliona funti na 190 miliona funti, analitičari ECIU-a smatraju da će to, verovatno, malo uticati na ishod aukcije, zbog ignorisanja činjenice da je predviđeno da obnovljivi izvori energije uštede novac kupaca.

Prethodni krug aukcije nije bio u skladu sa budžetom i prethodna analiza je pokazala da je propušteno 1 GW energije vetra, zajedno sa uštedama od 225 miliona funti godišnje. ECIU je otkrio da bi trenutna aukcija mogla da obezbedi samo oko 2 GW energije vetra na moru, što bi dovelo do propuštenih ušteda od preko 1,5 milijardi funti godišnje od jeftinije obnovljive energije, u poređenju sa oko 7 GW, koliko bi moglo da se obezbedi.

Sputavanje vetroparkova

Eksperti za energetiku kritikovali su Vladu što je dala poreske olakšice naftnim kompanijama i ne dozvoljava vetroparkovima da napreduju.

„Čini se da je Vlada fokusirana na dozvole za gas u Severnom moru i poreske olakšice za naftne kompanije koje neće sniziti račune, dok birokratijom vezuju priobalne vetroelektrane koje proizvode jeftiniju energiju. Šta se događa?“, pita energetski analitičar u ECIU Džes Ralsto.

Dodaje da čak i sa inflacijom koja povećava troškove vetroparkova na moru, oni će i dalje proizvoditi električnu energiju mnogo jeftiniju od gasnih elektrana. Gušenje vetroparka povećava račune. Čini se da Trezor aktivno radi protiv rušenja tih pravila, kažu energetski stručnjaci.

Ukoliko se pravila oko ove aukcije ne olabave, ECIU poručuje da bi to moglo da dovede u opasnost cilj od 50 GW energije morskog vetra do 2030. godine.

Ugovori štite proizvođače

Iz Odeljenja za energetsku bezbednost i Net Zero poručili su da ne priznaju ove cifre.

„Prošlogodišnja aukcija šeme ugovora za razliku bila je najveća ikada, izdajući ugovore za skoro 100 projekata čiste tehnologije i mi smo povećali ovogodišnji budžet u skladu sa velikim brojem primljenih kvalifikovanih prijava.

„Velika Britanija je svetski lider u obnovljivim tehnologijama sa četiri najveće operativne priobalne vetroelektrane na svetu, koje obezbeđuju dovoljno kapaciteta da napajaju najmanje 10 miliona domova godišnje.

Ugovori za razliku su definisani tako da zaštite proizvođače od fluktuacija cena i povoljni su u poređenju sa drugim međunarodnim šemama. Razumemo da postoje pritisci u lancu snabdevanja u okviru sektora na globalnom nivou i uvažavamo njihovu zabrinutost.”

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti