Britanska teška industrija ne veruje u pomoć države

Britanska industrija nema poverenja u najavljenju pomoć koju je Britanska vlada, na čelu sa premijerom Boris Džonsonom najavila. Kompanije koje su ujedno veliki potrošači električne energije i gasa traže bar istu pomoć koju EU najavljuje firmama koje posluju na njihovoj teritoriji. Sekretar Kvasi Karteng je najavio velike promene i potpuni zaokret Britanskog energetskog proizvodnog portfolio, gde će nueklarna energija i vetroelektrane igrati važnu ulogu.

Čelnici britanske strateške teške industrije upozoravaju na opasnost od poremećaja zbog nedostatka podrške u budućoj vladinoj j energetskoj strategiji. Uozoravaju da će nepoštovanje mera evropskih zemalja, za smanjenje troškova gasa i električne energije, dovesti britanska preduzeća u nezavidnu situaciju.

Očekuje se da će vlada ove nedelje izneti dugo očekivane predloge za jednokratnu inicijativu za ulaganje u nuklearnu energiju i eventualno, više energije vetra i sunca na kopnu. U paketu je i odobravanje nastavka istraživanja nafte i gasa u Severnom moru.

Plan, koji će prema očekivanju, ministri izneti u četvrtak, odložen je zbog neslaganja u kabinetu oko toga koje tehnologije treba podržati. Vodi se teška bitka oko novih nuklearnih elektrana, pri čemu se smatra da Ministarstvo finansija nerado ulaže velike sume u skupe projekte.

Nepoverljivost industrije u svoju vladu

Izvori iz industrije su rekli da velike idustrijske kompanije „ne očekuju ništa“ od pomoći oko gasa ili struje. Pri tome, navode da pomoć oko električne energije može koštati i do 60 odsto više od cene koju plaćaju evropski konkurenti.

Ranije ovog meseca, Boris Džonson je obećao mere za „zadovoljavanje potreba britanskog čelika, britanske keramike i cele britanske industrije“. Ali je sekretar za poslovanje i energetiku Kvasi Kvarteng rekao poslanicima prošle nedelje da je vlada već preduzela korake da podrži industriju koja se suočava sa rastućim troškovima.

U pozadini rastućih računa za energiju za strateški važne kompanije i velike proizvodne firme iz energetski intenzivne industrije ističu da su ih pomešane poruke ostavile u strahu da će dobiti minimalnu pomoć. Ili da je neće dobiti uopšte.

Ričard Voren, portparol trgovinskog tela UK Steel kaže da su „već dugo pozivali vladu da smanji političke i regulatorno kontrolisane elemente računa za struju, u skladu sa merama koje su preduzele vlade drugih država“.

EU napravila bolji program pomoći Industriji od VB

UK Steel smatra da je industriji „potrebna potpuna kompenzacija za troškove ugljenika u električnoj energiji, povećanje olakšica na poreze na obnovljive izvore energije i slična smanjenja troškova mreže, kao što su već obezbedile vlade Francuske, Nemačke i Holandije“.

Stiven Eliot, izvršni direktor Udruženja hemijskih industrija upozorio je da bi produženi visoki troškovi energije mogli da dovedu do toga da fabrike smanje operacije ili da kompanije u stranom vlasništvu prenesu svoje poslovanje na drugo mesto.

„Ne mogu da stojim ispred Kvasija Kvartenga i da kažem da će preduzeća biti zatvorena. Ali, ne mogu da kažem ni da će biti održiva i raditi punim pogonom. Stvari postaju zategnutije, jer naša sposobnost da prenesemo troškove na naše kupce postaje sve teža sprovodljiva”, istakao je Eliot navodeći da „konkurenti iz kontinentalne Evrope dobijaju veće olakšice (nakon nedavnog kriznog okvira EU, koji omogućava veću državnu pomoć u ovoj oblasti). Ako to ostavimo do trenutka kada se hemijska fabrika zatvori, njihovo ponovno pokretanje je veoma izazovna stvar koju treba uraditi odgovorno iz perspektive zdravlja i bezbednosti.”

Tokom vikenda, sekretar za transport, Grant Šaps, odbacio je pozive Ujedinjenom Kraljevstvu da razmotri racionalizaciju energije. Ministri istražuju načine da povećaju otpornost Britanije na međunarodne šokove na tržištu nafte, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela do rekordnog povećanja troškova.

Hemijska industrija na udaru – okretanje nuklearnoj energiji i vetroelektranama

Sekretar Kvarteng je rekao da će nuklearna energija i vetroturbine na moru igrati veću ulogu u proizvodnji energije, sa čak sedam novih nuklearnih elektrana do 2050. godine.

Hemijske kompanije koriste nesrazmerno velike količine električne energije u svojim procesima. Inovin, proizvođač hlora čija se fabrika nalazi u Runkornu na obalama Mersija, koristi toliko struje koliko i obližnji grad Liverpul.

Eliot je upozorio da bi neka preduzeća u vlasništvu inostranih kompanija mogla preispitati svoja ulaganja u UK ako se ništa ne preduzme po pitanju cena energije.

„Ako biste pitali investitore u hemijsku industriju širom sveta, postoje dobri razlozi za dolazak u Veliku Britaniju, ali negativni faktor su uvek bili troškovi energije”, ocenjuje Eliot, koji je u martu pisao kancelaru Rišiju Sunaku, pozivajući na veću podršku britanskim kompanijama u plaćanju troškova emisije ugljenika, istovremeno ukazujući na mere koje su preduzele evropske zemlje.

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.