Britanski aktivisti zaustavili ruski tanker

Aktivisti organizacije Greenpeace su u nedelju uveče, 15 maja, sprečili tanker koji je prevozio dizel iz ruske rafinerije da pristane u Eseksu. „Mi na neki način finansiramo rat. Putin je izvršio invaziju na Ukrajinu pre skoro tri meseca, a ipak novac od kupovine fosilnih goriva iz Velike Britanije još uvek finansira njegovu ratnu akciju,“ neke su od poruka ove organizacije.

Aktivisti organizacije Greenpeace sprečili su tanker sa 33.000 tona ruskog dizela u vrednosti od 36,5 miliona dolara da pristane u Eseksu u Velikoj Britaniji.

Izbegavajući obezbeđenje, 12 volontera organizacije Greenpeace ušlo je u pristanište na reci Temzi kasno u nedelju uveče, 15. maja. Kako navodi organizacija, oni su se postavili da spreče tanker Andromeda da pristane i istovari svoj teret.

Iz organizacije su rekli da je policija počela da hapsi u ranim jutarnjim satima, ali da je nekoliko aktivista i dalje bilo na mestu zauzimajući pristanište i time sprečavajući tanker da pristane.

Tanker se okrenuo u Temzi ubrzo nakon što su aktivisti zauzeli poziciju. Od 9h ujutru po londonskom vremenu, Andromeda je usidrena kod obale blizu Margate.

Tanker Andromeda prevozi gorivo iz ruske luke Primorsk, a gorivom je snabdeven iz ruske rafinerije LLC KINEF. Kompanija koja kupuje gorivo je Vitol, trgovac energijom i robom.

Inače, rafinerija LLC KINEF je jedna od najvećih rafinerija i jedina u severozapadnom delu Rusije.

Praćenje ruskih pošiljki nafte

Organizacija Greenpeace je čak razvila program za praćenje ruskih tankera koji omogućava da se vidi kada tankerske pošiljke fosilnih goriva napuštaju Rusiju i kada treba da stignu u luke u Velikoj Britaniji i širom sveta. Na ovaj način aktivisti znaju kada i gde da protestuju zbog isporuka ruskih fosilnih goriva.

Iz organizacije su podsetili da nafta i gas čine 40 odsto ruskog federalnog budžeta i 60 odsto ruskog izvoza. U oktobru 2021. Rusija je zarađivala više od 500 miliona dolara dnevno od fosilnih goriva.

Aktivisti poručuju: Mi na neki način finansiramo rat

„Zavisnost Ujedinjenog Kraljevstva od fosilnih goriva dovela je do najgorih mogućih rezultata, mi na neki način finansiramo rat, naši računi za energiju i troškovi goriva su ogromni, takođe pokrećemo klimatsku krizu. To mora da prestane. Putin je izvršio invaziju na Ukrajinu pre skoro tri meseca, a ipak novac od kupovine fosilnih goriva iz Velike Britanije još uvek finansira njegovu ratnu akciju. Ministri su ukinuli zabranu uvoza ruske nafte do kraja godine uprkos snažnoj podršci javnosti“, rekla je Džordžija Vitaker, borac za naftu i gas u britanskoj organizaciji Greenpeace.

Premijer Boris Džonson je pozvao Evropu da prestane da kupuje ruska fosilna goriva i pozvao sve britanske luke da blokiraju pristajanje brodova pod ruskom zastavom još u martu. Ali zahvaljujući propustu u vladinim sankcijama, ruska fosilna goriva i dalje mogu da stignu u Veliku Britaniju.

Identičan protest održan u Norveškoj

Protest u Velikoj Britaniji dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je skoro identičan protest održan u Norveškoj gde su aktivisti blokirali naftni tanker Ust Luga, sprečivši ga da istovari rusku naftu u luku. Aktivisti su pozvali norvešku vladu da zabrani uvoz ruskih fosilnih goriva i zahtevali da kompanija Esso otkaže sve svoje ugovore vezane za fosilna goriva iz Rusije tokom perioda rata u Ukrajini.

Izvor: Rigzone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti