Britanski regulator odobrio kineski dizajn HPR1000 u Velikoj Britaniji

Britanski nuklearni reaktor HPR1000 je pogodan za izgradnju u Velikoj Britaniji, zaključili su Kancelarija za nuklearnu regulaciju (ONR) i Agencija za životnu sredinu. UK HPR1000 je dizajn treće generacije nuklearnih reaktora (Hualong One) koji General Nuclear Services (GNS), podružnica EDF-a i China General Nuclear-a (CGN) predlažu da se koristi u budućoj novoj nuklearnoj elektrani u Bredvelu u Engleskoj.

Generička procena dizajna (GDA) je dobrovoljni proces za prodavce reaktora koji se primenjuje na Englesku i Vels i predstavlja politiku pre nego zakon. To je procedura britanske vlade za sve projekte nove izgradnje.

Prodavac reaktora, ili “stranka koja podnosi zahtev”, je završio GDA proces kada dobije Potvrdu prihvatanja projekta (DAC) od nuklearnog regulatora i Izjavu o prihvatljivosti dizajna (SoDA) od regulatora zaštite životne sredine.

UK HPR1000 prošao celokupan GDA proces

CGN i EDF su podneli zajedničku prijavu preko svoje kompanije za zajedničko ulaganje GNS Odeljenju za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (BEIS) u oktobru 2016. da započnu GDA proces za britansku verziju svog HPR1000. Prijava je prihvaćena u januaru 2017. godine, što je označilo početak GDA procesa u četiri koraka.

Nakon završetka njihove dubinske procene projekta reaktora, ONR i Agencija za životnu sredinu su rekli da su zadovoljni i da reaktor ispunjava regulatorna očekivanja o bezbednosti i zaštiti životne sredine u ovoj fazi regulatornog procesa.

ONR je izdao potvrdu prihvatanja projekta (DAC), a Agencija za životnu sredinu je izdala Izjavu o prihvatljivosti dizajna (SoDA) .

„Dizajn UK HPR1000 je procenjen u odnosu na visoke nivoe bezbednosti i sigurnosti koji se očekuju u UK. Izdavanje Potvrde o prihvatanju projekta date su nakon rigorozne i detaljne procene, koju su u širokom spektru uradili moji stručni inspektori. Znači, dizajn UK HPR1000 je pogodan za raspoređivanje u Velikoj Britaniji“, rekao je glavni nuklearni inspektor ONR Mark Foj.

Šafron Prajs Finerti, menadžer za nuklearnu regulaciju u Agenciji za životnu sredinu kaže da su „završili rigoroznu procenu UK HPR1000”. Zaključili su da je sposoban da ispuni sve visoke standarde koje očekuju.

„Zbog toga izdajemo Izjavu o Prihvatljivost dizajna za UK HPR1000 za partnere u ovom dizajnu – China General Nuclear, EDF i General Nuclear International Ltd”, kaže Finerti.

GDA proces već uspešno sproveden na prethodne reaktore

Regulatori su prethodno sproveli GDA za EDF-Areva UK EPR, završen u decembru 2012. godine. Takođe i za postojeći tip reaktora koji je trenutno u izgradnji u Hinkli Point C u Somersetu. Predložen je za izgradnju u Sizevel C u Safolku. GDA je prošao i  Vestinghausov AP1000, završen u martu 2017. i Hitači-GE-ov napredni reaktor sa ključalom vodom, završen u decembru 2017.

Bradvell Power Generation Compani Limited – zajednička podružnica CGN-a i EDF-a – predlaže izgradnju i upravljanje nuklearnom elektranom koristeći dvostruke UK HPR1000 na svojoj lokaciji u blizini postojeće lokacije Magnok elektrane u Bredvelu u Eseksu.

Pored GDA procesa, druge potrebne dozvole uključuju dozvolu za planiranje (Nalog o saglasnosti za razvoj) gde EA daje savete donosiocu odluka (državnom sekretaru BEIS-a), prvenstveno preko Inspektorata za planiranje koji ispituje predloge specifične za lokaciju i daje preporuke državnom sekretaru.

CGN gradi dva demonstraciona reaktora HPR1000 na lokaciji Fenčagang u kineskoj autonomnoj oblasti Guangsi, oko 45 km od granice sa Vijetnamom.

Ovo je referentno postrojenje za projekat Bradvell. Prvi beton je izliven za nuklearno ostrvo bloka 3 elektrane Fenčagang, koja je 39% u vlasništvu Guangki Investment Group i 61% CGN-a u decembru 2015., dok je za blok 4 izliven godinu dana kasnije. Očekuje se da će te jedinice početi sa radom u drugoj polovini 2022. i prvoj polovini 2024. godine.

U novembru 2020. godine, dizajn HPR1000 je formalno sertifikovao kao usaglašen od strane organizacije European Utility Rekuirements – tehničke savetodavne grupe za evropska preduzeća za nuklearne elektrane.

Izvor: World Nuclear News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti