Bronzane medalje za mlade fizičare iz Srbije na olimpijadi u Japanu

Na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Japanu, na kome je učestvovalo 400 takmičara iz 83 zemlјe gimnazijalci iz Srbije su osvojili pet bronzanih medalja. „Nadamo se da će ovi naši zlatni olimpijci nastaviti sa školovanjem u Srbiji i doprineti svojim radom podizanju naučnog nivoa fizike i tehnike u Srbiji”, rekao je prof. dr, Bratislav Obradović, predsednik Društva fizičara Srbije, zahvaljujući NIS-u što finansira nauku.

Svih pet članova ekipe Srbije su na 53. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, koja je od 10. do 17. jula održana u Tokiju, osvojili bronzane medalјe. Medalјe su osvojili Vuk Hip i Đorđe Parojčić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz Prve kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić iz Računarske gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 83 zemlјe. Rukovodioci tima Srbije bili su profesori Imre Gut sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Vladimir Marković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

„Ovo smatramo velikim uspehom, koji nas izuzetno raduje, jer je u ovoj godini zabeležen nizak odziv studenata za upis na fakultete koji školuju nastavnike fizike. Nadamo se da će ovi naši zlatni olimpijci nastaviti sa školovanjem u Srbiji i doprineti svojim radom podizanju naučnog nivoa fizike i tehnike u Srbiji. Ovaj njihov uspeh će, nadamo se, stimulativno delovati i na druge učenike, povećavajući njihovu zainteresovanost za studije fizike, fundamentalne nauke na kojoj su zasnovane mnoge tehničke nauke“, rekao je prof. dr Bratislav Obradović, predsednik Društva fizičara Srbije.

Finansiranje nauke – efekti na duge staze

Profesor je dodao da se zahvalјuje Naftoj industriji Srbije na pomoći oko organizovanja izbornog takmičenja, na kojem je određena ekipa za odlazak na Međunarodnu olimpijadu (Srpska fizička olimpijada) i oko organizovanja odlaska naše ekipe na put u Tokio.

Finansiranje nauke je pomalo nezahvalan posao, jer su rezultati tog finasiranja vidlјivi tek za mnogo godina, a i često nisu u žiži interesovanja javnosti. Drago mi je da je NIS prepoznao da je finansiranje podizanja naučne pismenosti u Srbiji kroz program Energija znanja strateški cilј. Da su u kompaniji svesni da je dostizanje tog cilјa dugotrajan posao“, dodao je profesor Obradović.

U cilјu popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih fizičara, NIS u okviru programa Energija znanja od 2013. godine sarađuje sa Društvom fizičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz fizike, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti