Brz razvoj 5G mreže doprinosi i smanjenoj emisiji CO2

Brz razvoj 5G mreže doprinosi i smanjenoj emisiji CO2

Proširena realnost (XR), B2B tržište i kreiranje okruženja sa niskom emisijom ugljenika tri su ključne oblasti koje će uticati na dalji razvoj mreže, rekao je Ken Hu, predsednik kompanije Huawei na Global Mobile Broadband Forumu. Prema Svetskom ekonomskom forumu, do 2030. godine digitalna tehnologija može da pomogne u smanjenju globalne emisije ugljenika za najmanje 15 odsto.

U svetu trenutno postoji 176 komercijalnih 5G mreža, koje opslužuju više od 500 miliona pretplatnika. Taj broj će su u budućnosti znatno povećati.

„Iako se 5G mreža konstantno razvija, „postoje oblasti na kojima je neophodno dodatno raditi, a to su proširena realnost (XR), B2B tržište i kreiranje okruženja sa niskom emisijom ugljenika“, istakao je predsednik kompanije Huawei, Ken Hu, u svom uvodnom govoru na Global Mobile Broadband Forumu (MBBF).

Na ovogodišnjem, dvanaestom po redu MBBF forumu, koji okuplja operatere mobilnih mreža iz celog sveta, kako bi razgovarali o unapređenju korišćenja potencijala 5G mreže, kompanija Huawei bila je domaćin, a Hu je podelio nove značajne informacije iz ove oblasti.

„Za samo pet godina komercijalne implementacije, 5G je korisnicima omogućio značajno poboljšanje mobilnog iskustva. I, već počinje da osnažuje različite industrije širom sveta. Napredak je bio mnogo brži nego što smo očekivali. Posebno u pogledu baze pretplatnika, mreže pokrivenosti i ogromnog broja 5G terminala na tržištu”, rekao je HU.

U potrošačkom prostoru prosečne brzine preuzimanja su uz pomoć 5G mreže, otprilike, 10 puta veće od 4G. A u poslovnom prostoru već postoji 10.000 projekata koji istražuju B2B aplikacije 5G mreže, odnosno 5GtoB. Samim tim, ovi trendovi pružaju mnogo mogućnosti u ICT industriji. Takođe, stvaraju i izazove koji mogu biti prevaziđeni unapređenjem sledećih oblasti.

Proširena stvarnost

Pre svega, kako bi kreirale besprekorno XR iskustvo zasnovano na cloud-u, mreže moraju da obezbede brzine preuzimanja veće od 4,6 gigabita u sekundi, sa kašnjenjem koje nije veće od 10 milisekundi. Pripremanje mreža, uređaja i sadržaja, takođe, igra značajnu ulogu za rast u XR-u. Kako kaže Hu: „Prošle godine je Huawei objavio svoje ciljeve za 5.5G i verujemo da će oni pomoći u rešavanju ovog izazova”.

5G za potrebe industrije

Stabilna mreža je ključ u primeni 5G mreža za potrebe industrije, za koju treba izgraditi mnogo kompleksnija rešenja. Kako bi pomogao, Huawei razvija autonomne mreže, koje unose digitalizaciju u sve aspekte 5G mreža, od planiranja i izgradnje do održavanja i optimizacije.

Digitalne tehnologije i „ozelenjavanje“

Prema Svetskom ekonomskom forumu, do 2030. godine digitalna tehnologija može da pomogne u smanjenju globalne emisije ugljenika za najmanje 15 odsto.

Kreiranje okruženja sa niskom emisijom štetnih gasova

„Imamo odličnu priliku da pomognemo svim industrijama da smanje emisije i poboljšaju energetsku efikasnost uz pomoć digitalne tehnologije. S druge strane, moramo priznati da naša industrija ostavlja sve veći ugljenički trag, zato treba da preduzmemo korake da to poboljšamo. Kompanija Huawei kontinuirano radi na pronalaženju rešenja“, rekao je Hu. Ističući da smo, „poslednje dve godine bili svedoci velikih promena, koje su nastale usled pandemije, razvoja tehnologije, poslovanja i ekonomije Hu poručuje: „Kretanjem napred, dok se svet oporavlja, moramo da prepoznamo potencijale i izazove koji su pred nama i da se pripremimo za njih. Pripremite tehnologije, poslovanja i svoje sposobnosti“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti