Moskva će instalirati 200 punionica

Budućnost električnih automobila bi mogla biti ugrožena usled rasta cena električne energije

Rastući troškovi električne energije ugrožavaju budućnost električnih automobila, upozorili su šefovi automobilske industrije u Nemačkoj. Vlasnici električnih automobila, bilo da pune svoje automobile kod kuće ili putem ugovora sa operaterima za punjenje, videli su porast cena od 10% ili više. Očekuje se dalji rast cena, zbog činjenice da je cena struje vezana za cenu gasa, kog je sve manje.

Porast cena električne energije, kao i cena i dostupnost sirovina, hronična nestašica delova i široko rasprostranjeno smanjenje raspoloživog dohotka imaju značajan uticaj na proizvodnju i prodaju automobila.

Ako se trend nastavi, postoji i zabrinutost da će doći do negativnih efekata na investitore kojima će nedostajati podsticaji da grade objekte za punjenje, što će električne automobile učiniti manje atraktivnim, jer bi bili nepraktični za vožnju.

Cene struje rastu, električni automobili gube svoj šarm

Do nedavno posedovanje električnog automobila je davalo vozačima dosta benefita, kako je cena benzina rasla. Ali od nedavnog povećanja cena električne energije, u Nemačkoj za oko trećinu u poređenju sa periodom od pre godinu dana, razlika u cenama se smanjila

Vlasnici električnih automobila, bilo da pune svoje automobile kod kuće ili putem ugovora sa operaterima za punjenje, videli su porast cena od 10% ili više. Očekuje se dalji rast cena, zbog činjenice da je cena struje vezana za cenu gasa, kog je sve manje otkako je Rusija prekinula isporuku gasa Nemačkoj pre skoro dve nedelje.

Allego, kompanija u čijem je vlasništvu najviše stanica za punjenje u Nemačkoj, podigla  je cene početkom ovog meseca sa 43 centa po KWh na 47 centi. Ekspresno punjenje, putem kontinuirane struje, poraslo je sa 65 na 70 centi po KWh, dok je najbrže, takozvano ultra-brzo punjenje, poraslo sa 68 centi na 75 centi po KWh.

Diskont supermarketi, lanci prodavnica i prodavnice nameštaja koji su donedavno nudili korisnicima besplatno punjenje dok su kupovali, sada uvode naknade.

Prema rečima ekonomiste koji se bavi automobilskom industrijom Stefana Bracela, trenutna situacija je neposredna pretnja za industriju.

„Eksplozija cena struje mogla bi da bude akutna opasnost za tranziciju vozila i moramo da budemo prokleto oprezni u vezi sa tim“, rekao je Stefan nemačkim medijima.

„Ako električni automobili postanu skuplji za upotrebu, nalet električne mobilnosti je u opasnosti da propadne, jer retko ko će kupiti električni automobil“, rekao je Bracel, koji je i osnivač Centra za upravljanje automobilima (CAM). On i drugi zagovornici električnih automobila sada pozivaju nemačku vladu da osigura da cena električne energije ostane ispod cene benzina, za koju kažu da je ključna za budućnost električnih automobila.

„Električni automobili gube svoj šarm“, navodi Helena Visbert, direktorka Centra za automobilska istraživanja iz Duisburga.

Bez podsticaja tržišta nema napretka u industriji električnih automobila

Državne subvencije za električne automobile će se prepoloviti na 4.500 evra (3.900 funti) od 2023. godine, dok kupci plug-in hibrida, koji trenutno primaju isplatu od 6.750 evra, više neće biti podržani. Ukupan iznos novca koji je na raspolaganju biće ograničen na 2,5 milijardi evra, što je dovoljno da pokrije bonuse za samo 400.000 električnih automobila – manje od 1% automobila na nemačkim putevima.

Industrijski posmatrači kažu da ne veruju da će se reforma EU koja je na planu i koja bi odvojila cenu struje od cene gasa desiti dovoljno brzo.

„Podsticanje tržišta treba da funkcioniše“, rekao je Bracel iz CAM-a.

Jedan predlog koji bi se relativno brzo mogao primeniti bio bi povećanje poreza na vozila na dizel i benzinske automobile. Trenutno električni automobili nemaju pravo na porez na vozila. Takođe su u mogućnosti da koriste autobuske trake i parking mesta koja nisu dostupna neelektričnim automobilima.

U Norveškoj, gde je vlada rano prihvatila finansijsko podsticanje kupovine električnih automobila i uspostavljanje široke mreže za punjenje, 64,5% novih automobila registrovanih prošle godine bila su električna vozila, što ih stavlja na vrh liste koju je sastavilo Udruženje Evropski proizvođači automobila.

Nemačka je na šestom mestu na listi sa 13,6 odsto, a Velika Britanija na devetom sa 11,6 odsto.

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti