električna mreža

Bugari namerno obarali proizvodnju da bi „naduvali“ cene

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske opravdano pretpostavlja da su službenici TE Marica istok 2 počinili krivično delo, odnosno, da su uključivali samo dva agregata u elektroenergetski sistem, čime su izazvali nerazumno visoke cene struje. Prema istražiteljima, postoje dokazi o zločinu, piše Bugarski nacionalni rado.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske predaće tužilaštvu rezultate inspekcijskog nadzora za cenu električne energije u zemlji. Prema istražiteljima, postoje dokazi o zločinu, piše Bugarski nacionalni rado.

Provera je počela u septembru prošle godine. A pokrenuta je nakon signala za nerazumno visoku cenu struje u ovoj zemlji.

Predmet je bio period od juna do avgusta 2021. godine, kada je cena varirala u širokom rasponu i u pojedinim satima dostizala 400 leva po megavat-satu.

Generalna direkcija nacionalne policije zatražila je informacije od Regulatorne komisije za energetiku i vodu (EVRC), Operatora energetskog sistema (ESO) i Bugarske nezavisne energetske berze.

Prema podacima, do sada je pojašnjeno da postoji realna mogućnost da Bugarski energetski holding (BEH) smanji ili obustavi pružanje likvidnosti na tržištu preko određene podružnice.

Takođe je utvrđeno da su za period od 15. jula 2021. do 3. avgusta iste godine u TE Marica istok 2 radila samo dva proizvodna kapaciteta.

Analiza ovih informacija dovela je do zaključka da je neuključivanje proizvodnih kapaciteta u elektroenergetski sistem Bugarske dovelo do nerazumno visokih cena.

Iz MUP-a dodaju da se može osnovano pretpostaviti da su službena lica TE Marica istok 2 izvršila krivično delo u smislu čl. 219 Krivičnog zakonika.

Istraga se nastavlja.

Izvod: BGN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti