Bugarska: Cena struje za domaćinstva neće rasti do polovine 2024.

Predloženim izmenama Zakona o energetici Nacionalna elektroprivreda (NEK) Bugarske prestaje da bude javni snabdevač i cena struje će se formirati po kvotama, a krajnji korisnici će energiju kupovati direktno na berzi. Cena struje za domaćinstva u Bugarskoj neće se menjati do 30. juna 2024. godine.

U Bugarskoj se cena struje neće menjati do 30. juna 2024. godine. Cena struje na godišnjem nivou je porasla za manje od 4%. To je podnošljivo s obzirom na trenutni nivo inflacije. Ovo je izjavio predsednik Komisije za energetiku i vodoprivredu (KEVR) Bugarske Ivan Ivanov na sednici Komisije za energetiku u Narodnoj skupštini.

Predsednik energetskog regulatora rekao je da predloženim izmenama Zakona o energetici Nacionalna elektroprivreda (NEK) prestaje da bude javni snabdevač i da će se cena struje formirati po kvotama. Kako je objasnio, uklanjanje NEK-a kao javnog snabdevača znači da će krajnji korisnici energiju kupovati direktno na berzi.

Zaštita potrošača u domaćinstvima

„Ako želimo da zaštitimo interese potrošača u domaćinstvu, za njih bi trebalo da postoji nadoknada u odnosu na tržišnu cenu. KEVR je naznačio iznos koji je potreban i on je u okviru 1,4 milijarde leva. Dobro je što je Ministarstvo energetike dalo saglasnost da se koristi godišnji period cena KEVR-a, a on određuje cenu struje od 1. jula, a ne od početka godine“, dodao je on.

Izmenama zakona Komisija za energetiku i vodoprivredu dobija jasnu mogućnost da odredi granične cene proizvođača električne energije, a to omogućava da se iznos od 1,4 milijarde leva znatno smanji. „Imamo rok od devet meseci u kome će KEVR zajedno sa Ministarstvom energetike pronaći najekonomičniju opciju za domaće potrošače“, rekao je predsednik regulatora.

Ne treba spekulisati da će do liberalizacije tržišta električne energije doći početkom 2026. godine, kako je predviđeno nacrtom zakona, jer Evropska komisija ne precizira konkretan datum za to“, rekao je Ivan Ivanov.

Usvojene izmene Zakona

Odbor za energetiku Narodne skupštine usvojio je izmene Zakona o energetici kojima se uvode mere za liberalizaciju tržišta električne energije. Predlog zakona podržalo je 11 poslanika, sedam je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Poslanici raznih poslaničkih grupa izneli su primedbe na tekstove Nacrta zakona i sumnju da nova prava Komisije za energetiku i vodoprivredu (KEVR) neće dovesti do još većeg regulisanja proizvođača ili da liberalizacija tržišta električne energije ne dovode do veoma visokih cena za domaće potrošače.

Nesmetan prelazak na slobodno tržište

„Cene regulisanog i slobodnog tržišta sada su toliko različite da do kraja 2026. godine ne može biti prelaska snabdevanja stanovništvai na slobodno tržište“, rekao je predsednik Komisije za energetiku i vodoprivredu.

„Mora se pronaći nesmetan prelazak na slobodno tržište električne energije. U cilju liberalizacije tržišta električne energije moraju se završiti ugovori o dugoročnom otkupu struje, kao i da se steknu uslovi da potrošači imaju sredstva za pametne merne uređaje“, dodao je Ivanov.

Izvor: Investitor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti