Bugarska izvozi električnu energiju, a zauzvrat dobija gas

Bugarski ministar ekonomije Nikola Stojanov je objasnio da su Sofija i Baku postigli su dogovor u vezi sa razmenom električne energije iz Bugarske za gas iz Azerbejdžana. Oni proizvode električnu energiju samo iz gasa, a mi smo njen veliki proizvođač i izvozimo je, jer imamo hiperproizvodnju, rekao je Stojanov.

Sofija i Baku postigli su dogovor u vezi sa razmenom električne energije iz Bugarske za gas iz Azerbejdžana, izjavio je bugarski ministar ekonomije Nikola Stojanov.

„Oni proizvode električnu energiju samo iz gasa, a mi smo njen veliki proizvođač i izvozimo je, jer imamo hiperproizvodnju. Postoji ta mogućnost, to je u principu već dogovoreno – da im obezbedimo struju, a oni nama da daju gas“, objasnio je Stojanov, a prenose bugarske Novinite.

Podsetimo, u junu ove godine Bugarska i Grčka završile su konstrukciju interkonektora vrednog 220 miliona evra sa godišnjim kapacitetom od tri milijarde kubnih metara. Na ovaj način Bugarska se povezala sa Transjadranskim gasovodom (TAP) kojim u Južnu Evropu stiže gas iz Azerbejdžana.

Izvor: Novosti.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti