Bugarska: Novi tender za istraživanje nafte i gasa u Bloku Kan Tervel

Odlukom Vlade Bugarske biće otvoren konkurs za istraživanje nafte i prirodnog gasa u Bloku 1-26 Kan Tervel, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Bugarske u Crnom moru. Istražni radovi će se odvijati na prostoru od preko 4.000 kvadratnih kilometara.

Savet ministara Bugarske odlučio je da pokrene novu tendersku proceduru za istraživanje nafte i prirodnog gasa u oblasti Blok 1-26 Kan Tervel, koja se nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Bugarske, u Crnom moru. Istražni radovi će se odvijati na prostoru od preko 4.000 kvadratnih kilometara.

Dozvola za  istraživanje se izdaje na period od pet godina, sa pravom da se još tri puta produži za po dve godine, prenosi portal Expert.

Vrednovanje kandidata

Depozit za učešće na konkursu je 15.000 leva, a od potencijalnih učesnika se, između ostalog, traži da za poslednje tri finansijske godine imaju najmanje 150 miliona evra neto prihoda od prodaje. Predlozi kandidata na konkursu biće vrednovani na osnovu programa rada, sredstava zaštite životne sredine i ponuđenih bonusa.

Kako portal Investor podseća, prva istraživanja u ovom regionu je izvršila kompanija Vintage Petroleum International u periodu od 2002 do 2008. godine, ali do istražnog bušenja nikada nije došlo.

Prethodne ponude

Isti portal navodi i da je 2015. godine koncesija za istraživanje regiona takođe ponuđena kroz Službeni list EU. Zatim je Šel kupio pravo da istražuje Silistar (naziv oblasti). Godine 2018. naziv bloka je promenjen – iz Teres u Kan Tervel, ali ni to nije donelo uspeha u pronalaženju investitora.

Analitičari smatraju da je uzrok nezainteresovanosti to što je blok slabo istražen, a geološki podaci veoma ograničeni, prenosi isti izvor.

Istražni radovi u dva bloka

Nedavno je konzorcijum koji istražuje susedni blok Kan Asparuh objavio veliko nalazište gasa i pozvao državu da postane deoničar u projektu.

Trenutno se u bugarskoj oblasti Crnog mora istražuju dva bloka – Silistar i Kan Asparuh.

Vlada očekuje od potencijalnog investitora istražnih radova u bloku Kan Tervel da sprovede 3D seizmička istraživanja, pripremi geološki model za skiciranje potencijalnih lokacija za bušenje i eventualno izbuši istražnu bušotinu, piše Investor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti