Bugarska planira izgradnju transportne mreže za vodonik

Bugarski gasni operater Bulgartransgaz planira da uključi vodonik u svoju gasnu mrežu i trenutno sprovodi istraživanje o zainteresovanosti potrošača za korišćenje ovog energenta sa nultom emisijom, koji bi trebalo da zameni prirodni gas. Na osnovu dobijenih rezultata , kompanija će raditi projekte za adaptaciju postojeće gasne mreže, odnosno za izgradnju nove infrastrukture.

Prema desetogodišnjoj strategiji kompanije Bulgartransgaz, u Bugarskoj sledi izgradnja infrastrukture za prenos vodonika. U skladu s tim, u toku je ispitivanje potencijalnih korisnika o interesovanju za korišćenje kapaciteta u gasnoj mreži državnog operatera.

Ova kompanija se već dugo priprema da uključi vodonik u svoju gasnu mrežu. Gasni operater je u aprilu angažovao konsultanta da analizira podobnost delova svoje mreže za prenos vodonika – mešanjem pet do 20 procenata sa prirodnim gasom, kao i kolika bi ulaganja bila potrebna da bi se određena postrojenja rekonstruisala u tom cilju. Za ovaj posao je angažovana holandska kompanija Rosen Europe, koja će za svoje usluge dobiti 280.000 evra.

Adaptacija ili izgradnja

Na osnovu ovih rezultata Bulgartransgaz planira da razvija projekte za adaptaciju postojeće mreže, gde je to potrebno, za prenos gasno-vodonikovih smeša ili za izgradnju nove infrastrukture. Namera je da traži sredstva u okviru evropskog REPoverEU plana koji predviđa značajnu potrošnju obnovljivog vodonika do 2030. godine – 20 miliona tona, sa ciljem da 10 miliona tona bude iz domaće proizvodnje i 10 miliona tona uvoza.

Bugarski gasni operater je sada preduzeo novi korak u sprovođenju svojih planova za vodonik – da ispita da li postoji interesovanje potrošača u Bugarskoj da koriste ovo alternativno gorivo, kao i trgovaca i proizvođača da transportuju ili isporučuju u Bugarsku sirovinu za energent sa nultom emisijom, koji bi trebalo da zameni prirodni gas.

Neobavezujuća anketa o potražnji za kapacitetom za transport vodonika ima za cilj analizu interesovanje proizvođača, trgovaca i budućih korisnika vodonika za njegovo snabdevanje.

Prognoze po godinama

Potencijalni korisnici kapaciteta moći će da dostave gasnom operateru svoje prognoze za količine raspoređene po godinama i ulazne tačke na gasnoj mreži, kao i gde bi želeli da se vodonik transportuje – za tranzit do izlazne tačke sistema ili do mogućeg mesto proizvodnje ili potrošnje.

„Rezultati studije će pokazati interesovanje učesnika na tržištu za potencijalno korišćenje vodonika kao dela budućeg energetskog miksa. Sprovođenje neobavezujuće studije, uključujući koordinaciju sa susednim operaterima, olakšaće pravovremeno planiranje neophodne infrastrukture za prenos kroz i u Bugarsku“, poručili su iz Bulgartransgaza.

Izvor: Mediapool

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti