Bugarska: Poziv zainteresovanima za istraživanje gasa u crnomorskom bloku Kan Tervel

Otvoren je konkurs za kandidate za istraživanje i traženje nafte i gasa u najjužnijem delu bugarskog Crnog mora, tako da će potencijalni ponuđači za istraživanje bloka Kan Tervel, od 4.032 kvadratnih kilometara, imati rok od 120 dana da otkupe tendersku dokumentaciju. Između ostalog, od kandidata se traži da izvrše 3D seizmička istraživanja, pripreme geološki model za skiciranje potencijalnih lokacija za bušenje, procene potencijal nafte i, eventualno, izbuše istražnu bušotinu.

Sa skoro godinu dana zakašnjenja, u zvaničnom listu Evropske unije objavljena je odluka predhodne bugarske Vlade Nikolaja Denkova, iz avgusta prošle godine, da otvori konkurs za kandidate za istraživanje i traženje nafte i gasa u najjužnijem delu bugarskog Crnog mora. Konkurs je otvoren 18. juna, a potencijalni ponuđači za istraživanje bloka Kan Tervel od 4.032 kvadratnih kilometara imaju rok od 120 dana da otkupe tendersku dokumentaciju. To će takođe biti pokazatelj da li uopšte postoji interesovanje za potencijalno polje nafte i gasa.

Zapravo, nije jasno zašto postupak nije pokrenut skoro godinu dana, ali aktuelno objavljivanje odluke dolazi nakon što je u maju na sastanku vršioca dužnosti ministra energetike Vladimira Malinova sa azerbejdžanskim kolegom Mikailom Džabarovom postalo jasno da je Baku zainteresovan za istražujući ovaj blok. Za četiri meseca biće poznato da li su to bile ozbiljne namere ili samo diplomatska ljubaznost.

Kandidati poznati za četiri meseca

Po osnovu odluke Vlade Denkova, prijave za učešće na konkursu podnosiće se do 140 dana od objavljivanja odluke u zvaničnom listu Evropske unije. Petnaest dana kasnije, predlozi se moraju dostaviti i uplatiti kotizacija od 15.000 BGN Ponude će biti ocenjene na osnovu predloženog programa istraživanja, sredstava za zaštitu životne sredine i bonusa za državu.

U najmanju ruku, od kandidata se traži da izvrše 3D seizmička istraživanja, pripreme geološki model za skiciranje potencijalnih lokacija za bušenje, procene potencijal nafte i eventualno izbuše istražnu bušotinu.

Učesnici u postupku moraju da imaju najmanje 150 miliona evra neto prihoda od prodaje ukupno, za poslednje tri finansijske godine. Moraju da imaju softver za tumačenje prikupljenih seizmičkih podataka, kao i neophodnu ekspertizu potrebnu za obavljanje aktivnosti na dobijanju dozvole.

Četvrti pokušaj istraživanja

Tako je četvrti pokušaj istraživanja terena tek sada počeo. Prethodni postupak 2021.godine propao je zbog pandemije Kovida, a onaj iz avgusta 2019. prekinut je nakon što se nije ni pojavio niko voljan da kupi tendersku dokumentaciju. Neuspešna je bila i aukcija 2015. godine, kada je vlada ponudila blok Kan Tervel zajedno sa poljem Silistar za istraživanje nafte i gasa. Dva potencijalna depozita su zapravo jedan iza drugog.

Blok 1-26 Tervel je deo većeg nekadašnjeg istražnog polja nafte i gasa Burgas – duboko more. U periodu od 2002. do 2008. godine, tamo je izdata dozvola za traženje i istraživanje Vintage Petroleum International Inc., koja je sprovela ograničen broj istražnih aktivnosti.

U okviru površine nije vršeno nikakvo bušenje, kao što će sada biti potrebno ako se pronađu kandidati za istraživanje i izda dozvola.

Jedino aktivan Kan Asparuh

Trenutno jedini blok u dubokim bugarskim vodama Crnog mora sa dozvolom za istraživanje je Kan Asparuh, koji se nalazi u severnom delu naše ekonomske morske zone. Nedavno se, međutim, francuska kompanija Total odatle povukla i sada aktivnostima rukovodi drugi akcionar – OMV Petrom.

 Prethodni parlament zadužio je Denkovu vladu da pregovara sa kompanijom o kupovini 20 odsto udela u Bugarskom energetskom holdingu i investiranju u četvrtu bušotinu na tom polju.

Izvor: Mediapool

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti