Bugarska preuzima od Lukolila upravljanje terminalom Roseneca

Ruski Lukoil prestaje da bude operater bugarskog pristaništa Roseneca, a Bugarska neće platiti ovoj kompaniji nadoknadu za prevremeni raskid koncesije. Sirovina će sa terminala ići u skladište koje je u vlasništvu Lukoila. Zabrana uvoza ruske nafte mogla bi da poskupi gorivo i primora Lukoil da se povuče sa bugarskog tržišta.

Savet ministara Bugarske je 11. avgusta odlučio da od 15. avgusta raskine ugovor o koncesiji između države i Lukoil Neftohim Burgas. Odmah je organizovana radna grupa u kojoj su učestvovali predstavnici države i koncesionara. Državno preduzeće Lučka infrastruktura (DPPI) ima zadatak da u roku od 30 dana organizuje primopredaju i prijem terminala.

Ugovor o koncesiji za terminal Rosenec potpisan je 2011. godine i prema njemu ruska kompanija bi upravljala terminalom u periodu od 35 godina.

Bugarska neće platiti ništa ruskoj kompaniji Lukoil za prevremeni raskid ugovora o koncesiji za pristanište Rosenec. Ovo je rekao bugarski ministar saobraćaja Georgi Gvozdejkov, uoči procesa predaje terminala na državno upravljanje.

Sastanak sa rukovodstvom kompanije

Gvozdejkov je podsetio na to da je Izvršna agencija Pomorska uprava već izdala nalog da se Lukoil Neftohim Burgas briše iz registra lučkih operatera. Oduzeta je i potvrda o operativnoj osposobljenosti pristaništa.

Sada se državno preduzeće Lučka infrastruktura obraća Pomorskoj upravi za izdavanje sertifikata o operativnoj sposobnosti terminala Rosenec.

Bugarski ministar saobraćaja je rekao da je sa rukovodstvom Lukoil Neftohim Burgas imao sastanak i pre odluke Saveta ministara. Kako kaže, razgovori su protekli na dobrom nivou. Predstavnici kompanije ispoštovali su zakonski akt parlamenta, ali su izneli razloge zbog kojih je odluka nezakonita i nije u skladu sa evropskom regulativom.

Slučaj pred Ustavnim sudom

Zakon o prestanku koncesije luke Rosenec osporio je predsednik Rumen Radev pred Ustavnim sudom.

Prema rečima Georgija Gvozdejkova, zakon je u potpunosti usklađen sa evropskom regulativom.

„Zato ne vidim šta Ustavni sud može da proceni drugačije od onoga što je doneo parlament. Očekujem da sud potvrdi odluku Narodne skupštine“, rekao je Gvozdejkov.

Ministar je pojasnio da nema odluke Saveta ministara o tome da li će pre roka prekinuti derogaciju za uvoz ruske nafte. Savet bezbednosti Vlade nije raspravljao o ovom pitanju, ali je analizirao situaciju ako do toga dođe.

Upravljanje nad radom lučkog terminala Rosenec Bugarska preuzima preko državnog preduzeća Lučka infrastruktura. Kontrola snabdevanja biće striktno praćena uz pomoć Agencije za carine i Granične policije, rekao je Gvozdejkov.

Prihodi od akciza i poreza

Sa terminala će sirovina ići u skladište koje je u vlasništvu Lukoila.

„Iz tog razloga postojaće dogovor o zajedničkom radu sa vlasnikom Lukoil Neftokhim, jer moramo da dokažemo Izvršnoj agenciji Pomorska uprava da će sirovina biti skalirana prema zahtevima za lučke terminale“, objasnio je Gvozdejkov.

Nije se upuštao u predviđanja o tome da li će prihodi od akciza i poreza porasti nakon što država preuzme kontrolu nad operaterom.

Cena zamene ruske nafte

Inače, prema ranijim navodima portala Mediapool na osnovu nezvaničnih informacija, analiza za otklanjanje derogacije bavi se efektom zamene ruske sirove nafte evropskim Brentom na cene goriva, kao i šta država može da preduzme ako Lukoil odbije da prerađuje drugu vrstu nafte. U kompaniji tvrde da instalacije nisu predviđene za rad samo sa drugim vrstama nafte i postoji mogućnost da Lukoil zatvori pogone.

Procena stručnjaka je da će ukidanje derogacije uticati na konačne cene benzina i dizela, ali neće dovesti do značajnijeg poskupljenja. Ispitana su evropska tržišta koja su, zbog zabrane uvoza ruske nafte, zamenila pravac snabdevanja i podaci govore da je tamo poskupljenje bilo od šest do osam odsto.

Izvor: Mediapool

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti