Bugarska: Skladište gasa u Čirenu udvostručuje kapacitete

Nakon realizacije projekata u cilju rekonstrukcije i modernizacije bugarskog skladišta gasa Čiren, dnevni kapaciteti utiskivanja ovog energenta povećaće se sa sadašnjih 3,62 miliona kubnih metara na osam miliona kubnih metara, a za ekstrakciju - sa 3,82 miliona kubnih metara, na 10 miliona kubnih metara. Ukupno proširenje skladišta gasa koštaće 308 miliona evra i očekuje se da novi kapacitet budu dostupni do kraja 2024. - najkasnije početkom 2025. godine.

Proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa Čiren, na čemu se već radi, spada u vodeće investicije koje Bugarska preduzima u cilju postizanja svoje energetske nezavisnosti. Ipak, iako je realizacija građevinskih aktivnosti na skladištu u toku, njegovo funkcionisanje neće biti prekinuto – garantovano je neometano utiskivanje, proizvodnja i skladištenje prirodnog gasa prema važećim tehničkim parametrima, do završetka radova.

Otuda i informacija da je preko 90% tehničkog skladišnog kapaciteta popunjeno već do sredine avgusta. Prema oceni gasnog operatera Bulgartransgaz, po prvi put u istoriji rada postrojenja desilo se da kapaciteti u toj meri budu popunjeni u ovako ranom delu godine. Na taj način je ova kompanija već ispunila uslov evropske regulative prema kojoj do 1. novembra skladišta gasa zemalja članica Evropske unije moraju biti popunjena 90 odsto, prenosi portal Media pool.

Zalihe prirodnog gasa

Kako je objašnjeno, do toga je došlo zbog velikih količina prirodnog gasa kupljenih tokom prošle grejne sezone, koje su, ipak, preostale, jer se ovaj energent na tržištu pojavio po znatno nižim cenama, pa su se trgovci okrenuli tim izvorima. U skladištima gasa ostale su skupe količine plavog goriva, što i dalje predstavlja problem za dobavljače, jer nemaju načina da ga prodaju potrošačima.

Sada je skladište gasa u Čirenu u procesu udvostručavanja kapaciteta, izgradnjom novih rezervoara za skladištenje sirovina, nove kompresorske stanice za pumpanje i izvlačenje rezervi i za izgradnju priključnog gasovoda na mrežu Bulgartransgaza kod sela Butan u Kozloduju. Očekuje se da će do kraja 2024., a najkasnije – do početka 2025. godine objekat početi da prihvata dodatne količine gasa – uključujući tečni gas – čime će dobiti značajniju ulogu u trgovini u regionu.

Dupliranje skladišnog prostora

Radovi na zameni starih kompresorskih stanica u Čirenu počeli su u julu, šest meseci nakon potpisivanja ugovora sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom Glavbolgarstroy (GBS). Kako piše Media pool, time će Bugarskoj biti omogućeno povećanje rezervi gasa sa sadašnjih 550 miliona, na milijardu kubnih metara.

Ugovor sa konzorcijumom DZZD Tech Energy Expansion, koji uključuje i poljski Techmadex, Glavbolgarstroy (GBS) i njegovu podružnicu Glavbolgarstoy International, kao i Protracin iz Stare Zagore, potpisan je u januaru ove godine. Vrednost ovog dela projekta koji se odnosi na proširenja skladišta gasa je blizu 298 miliona leva bez PDV-a, a radovi na nadzemnom delu moraju da budu završeni za 600 dana, od čega je skoro trećina već prošla.

Oprema je naručena

Vreme je do sada korišćeno da se sredi vlasništvo nad dva privatna polja, da se izdaju potrebne građevinske dozvole i naruči oprema, čija je proizvodnja u SAD već počela i očekuje se da će do decembra biti gotova, rekli su iz kompanije Bulgartransgaz.

Trenutno skladište gasa ima osam kompresorskih stanica, koje leti pumpaju gas u postojeći skladišni prostor, a zimi – pumpaju iz rezervi. Stanice datiraju iz sedamdersetih i osamdesetih godina prošlog veka i biće zamenjene sa četiri gasnoturbinska kompresorska agregata, postrojenjem za ubrizgavanje prirodnog gasa u rezervoar i izvlačenje, kao i mernom stanicom.

Nove kompresore će proizvesti američka kompanija Solar Turbines, elektroniku Honeivell, a opremu Emerson. Nova oprema će moći da upumpa i ispumpa veće količine od trenutnih i moći će da radi u obrnutom režimu – to jest, da se upumpava i ispumpava plavo gorivo.

Tržišna sigurnost

Iz Bulgartransgaza najavljuju da će proširenje podzemnog skladišta gasa Čiren dati veću fleksibilnost i sigurnost tržištu prirodnog gasa, ne samo u Bugarskoj, tako i u regionu.

Kako se naglašava, zahvaljujući povezanosti gasnog prenosnog sistema i povećanju prenosnih kapaciteta na tačkama interkonekcije sa susednim zemljama, bugarsko tržište nije osetilo šokove kada je došlo do prekida snabdevanja iz Rusije.

Gasni operater ukazuje na to da je raspoloživost dovoljnih kapaciteta za skladištenje, vađenje i utiskivanje gasa od ključnog značaja, kako za sigurnost snabdevanja, tako i za uspešan ulazak na tržište alternativnih izvora, uključujući tečni prirodni gas, ali i za razvoj regionalnog tržišta.

Prva nova bušotina početkom 2024.

U okviru projekta proširenja kapaciteta skladišta gasa biće izgrađeno deset novih bušotina za ubrizgavanje plavog goriva, kao i tri kontrolne bušotine.

Ugovor je potpisan u aprilu sa udruženjem DZZD IG ES Driling Čiren, u kome GBS takođe ima veliko učešće. Vrednost ovog projekta je preko 221,2 miliona leva bez PDV-a i takođe mora da bude završen za 600 dana.

U toku je 3D modeliranje lokacija na kojima će se tačno preduzeti nova bušenja. Očekuje se da će prva nova bušotina biti izbušena u prvom tromesečju 2024, pri čemu će svaka biti puštena odvojeno i u fazama kako bi se omogućilo postepeno povećanje kapaciteta skladištenja.

Projektuje se i gasovod do Butana

U toku su i radovi na projektovanju gasovoda koji će povezati skladište gasa sa mrežom Bulgartransgaza kod sela Butan – Kozloduj. Vrednost investicije je preko 82,8 miliona leva, bez PDV-a. Očekuje se odobrenje projekta gasovoda i početak naručivanja cevi i druge opreme, piše Mediapool.

Ukupno proširenje skladišta gasa koštaće 308 miliona evra. Njegov novi kapacitet trebalo bi da bude dostupan do kraja 2024. – najkasnije početkom 2025. godine.

Izvori finansiranja

Za bušenje i nadzemni deo, Evropska komisija je za projekat izdvojila 78 miliona evra. Odvojeno, Bulgartransgaz je ušao u blizu 208 miliona evra kredita sa državnom garancijom od Evropske banke za obnovu i razvoj, a vlasnik operatera, Bugarski energetski holding, obezbedio je zajam od oko 30 miliona evra za pokrivanje povećanja troškova bušenja.

Po završetku sva tri projekta, dnevni kapacitet utiskivanja gasa u skladištu povećaće se sa sadašnjih 3,62 miliona kubnih metara na osam miliona kubnih metara, a za ekstrakciju – sa 3,82 miliona kubnih metara na 10 miliona kubnih metara dnevno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti