Bugarska: Trgovci gasom dobiće 278 miliona leva odštete

Nakon što je bugarska Vlada odlučila da trgovci prirodnim gasom koji su u periodu od 1. maja 2022. do 11. oktobra 2022. upumpali količine u skladište gasa u Čirenu, dobiju ukupno 278 miliona leva (1BGN=0,50 EUR), odštete, jer je u to vreme sirovina bila veoma skupa u odnosu na današnje cene, da bi se sprovele ove mere neophodno je zeleno svetlo iz Brisela.

Trgovci prirodnim gasom koji su u periodu od 1. maja 2022. do 11. oktobra 2022. upumpali količine u skladište gasa u Čirenu, dobiće ukupno 278 miliona leva odštete, jer je u to vreme sirovina bila veoma skupa i do danas ne može da se proda na tržištu, pošto su cene mnogo niže.

Takvu odluku je nedavno donela privremena vlada Dimitra Glavčeva, kada je odobren program isplate naknada iz Fonda za bezbednost elektroenergetskog sistema. Međutim, odluka će stupiti na snagu nakon što je odobri Evropska komisija, s obzirom da se radi o državnoj pomoći.

Ističu rokovi

Pregovori sa Briselom za dobijanje zelenog svetla traju od kraja januara 2024. godine, kada je zahtev registrovan. O takvom programu se priča od početka 2023. godine, ali su tek pre pet meseci počeli suštinski razgovori sa Evropskom Komisijom. Nije jasno kada će biti dobijeno odobrenje, ali prema podnetom predlogu, zahtevi za obeštećenje trebalo je da budu podneti do kraja juna 2024. godine – što je rok koji je prošao – a sama odšteta bi bila isplaćena do kraja 2024. godine. .

Prema zahtevu Bugarske, iznos dodeljen trgovcima biće do vrednosti prirodnog gasa na holandskoj TTF berzi u mesecu kada su vadili gas iz svojih rezervi u Čirenu. Plaćanje će biti izvršeno samo ako se količine preuzete iz skladišta prodaju krajnjim korisnicima na teritoriji Bugarske, a cena isporuke odražava datu kompenzaciju.

Najveći iznos Bulgargazu

Prema preliminarnim procenama, najveći deo sume dobiće državni javni snabdevač gasom Bulgargaz – 157 miliona leva, preostalih 122 miliona leva je za ostale trgovce koji su uskladištili gas u ovom periodu. Među njima je i kompanija Sustainable Energy Supply koja je u vlasništvu podružnice ruske kompanije Lukoil kompanije Litasco i bivšeg šefa Lukoil Bugarska Valentina Zlateva – uvozi ruski prirodni gas u Bugarsku za potrebe burgaske rafinerije Neftohim i ima rezervisan kapacitet u skladištu gasa

Grčka kompanija Mitileneos, koja sistematski snabdeva gasom bugarsko tržište preko Bulgargaza, takođe ima kapacitete u Čirenu.

Ko su ostali trgovci koji su uvozili gas u periodu maj-oktobar 2022. i koje količine imaju, Ministarstvo energetike nije dalo odgovor.

Neophodna kompenzacija

Savet ministara sada napominje da su nadoknade neophodne jer su, preuzimanjem određenog komercijalnog rizika, kompanije doprinele ostvarivanju cilja popunjenosti skladišta od najmanje 80 odsto u skladu sa evropskim planom za nepredviđene situacije.

Iz predloženog kompenzacionog mehanizma nije jasno da li će se od trgovaca tražiti da dokumentuju cenu koju su platili za uskladištene količine.

Međutim, kada je reč o kompaniji Litasko i Zlatevu, teško da je plaćena kursne cene ruskog gasa, ali izgleda da će dobiti solidnu nadoknadu.

Izvor: Mediapool

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti