Bugarska: Višak profita od struje – u Fond za elektroenergetsku sigurnost

Vlada Bugarske snizila je granice cena struje za elektrane. Višak dobiti proizvođača električne energije biće usmeren u Fond za bezbednost elektroenergetskog sistema. Sa padom berzanskih cena struje od marta, doprinosi Fondu su se smanjili. Granica je određena i za Nacionalnu električnu kompaniju, koja je do sada bila van šeme za oduzimanje viška profita energetskih kompanija zbog visokih cena struje.

Bugarsko Veće ministara je na poslednjoj sednici odredilo niže granice cene električne energije iz različitih vidova elektrana. Prihodi od prodaje koji budu preko tog limita uplaćivaće se u Fond Sigurnost elektroenergetskog sistema i moraju se trošiti na podršku potrošačima, energetsku efikasnost i nove obnovljive izvore energije.

Za Nuklearnu elektranu Kozloduj, plafon je smanjen sa sadašnjih 180 leva/MWh na 150 leva, a iznosi iznad toga biće preusmereni u Fond.

Snižavanje granice

Granica od koje će početi davanja u Fond za Sigurnost elektroenergetskog sistema, za termoelektrane na ugalj smanjena je sa 350 leva/MWh na 300 leva. Međutim, ona će biti pomnožena sa 1,32 prosečne mesečne cene po toni emisija CO2, po megavat satu. Postrojenja koja dodaju biomasu, otpad ili naftne derivate, naplaćuju istu cenu od 300 leva, ali pomnoženu sa 0,9 prosečnog mesečnog sadržaja gasova staklene bašte.

U ovu grupu spadaju i obnovljivi izvori energije, čiji je plafon takođe snižen sa 350 na 300 leva/MWh.

Ograničenje i za državnog snabdevača

Nacionalna električna kompanija Bugarske je do sada bila van šeme za oduzimanje viška profita energetskih kompanija zbog visokih cena struje. Međutim, sada će biti i za javnog snabdevača ograničenje od 200 leva/MWh.

Promena limita omogućiće očuvanje prihoda u Fondu za bezbednost elektroenergetskog sistema od sredstava po osnovu tzv. višak dobiti proizvođača električne energije. Sa padom berzanskih cena struje od marta, doprinosi Fondu su se smanjili.

Izvor: Mediapool

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti