Bugarska: Zeleno svetlo Rusima za održavanje NE Belene

Ugovor o izgradnji druge bugarske nuklearne elektrane - Belene potpisan je sa ruskom kompanijom Atomstrojeksport krajem 2006. godine. Iako je završetak projekta planiran za kraj 2013. godine, izgradnja postrojenja je više puta zaustavljana, što je stavilo u fokus održavanje skupe opreme, pogotovo u kontekstu rata u Ukrajini i sankcija prema Rusiji. Bugarska Vlada je odlučila da rekonzervacija isporučene opreme za NE Belene može da se odvija pod tehničkim rukovodstvom ruskog proizvođača Atomstrojeksport.

Kada je 2008. godine postavljen kamen temeljac za izgradnja bugarske nuklearne elektrana Belene, započela je i neizvesna sudbina strateške investicije, koja traje do danas. Vrednost ovog postrojenja na Dunavu, udaljenog nešto više od 200 kilometara severoistočno od Sofije, prema prvobitnim najavama je skoro 6 milijardi dolara i radi se o dva generatora snage od po 1.000 megavati.

Ugovor o realizaciji projekta Belene potpisan je sa kompanijom Atomstrojeksport krajem 2006. godine i planiran je završetak izgradnje do kraja 2013. godine. Atomstrojeksport je izvoznik opreme i usluga za nuklearnu energiju Ruske Federacije.

Međutim, izgradnja NE Belene, druga bugarske nuklearna elektrane, pored NE Kozloduj, nije tekla po planu, tako da je u više navrata prekidana realizacija projekta.

Šta sa kupljenim reaktorima?

Do obustavljanja radova je došlo i početkom 2021. godine kada je bugarska Vlada odlučila da se gradi sedmi nuklearni reaktor u staroj nuklearnoj centrali Kozloduj, gde će biti prebačena i oprema kupljena od Rusije za Belene. Kako su tada preneli bugarski mediji, Vlada nije definitivno odlučila šta će biti sa već kupljenim ruskim nuklearnim reaktorima za Belene.

Energetska kriza i evropska Zelena agenda ponovo su vratili fokus na NE Belene. EU je obećala pomoć Bugarskoj ukoliko odluči da nastavi izgradnju nuklearne elektrane na Dunavu.

Bugarski portal Expert je u martu najavio potpisivanje inženjerskog ugovora sa francuskom energetskom kompanijom Electrite de France (EDF) za izgradnju dva bloka od po 1.000 megavata, korišćenjem postojeće ruske opreme VVER-1000 na lokaciji Belene.

Tada je najavljeno da će francuski stručnjaci iz EDF-a u aprilu posetiti Belene i pregledati opremu, njeno skladištenje, kao i postojeću infrastrukturu projekta.

U ovom trenutku interesi Elektrike de Fransa su da sa pretežnim finansiranjem učestvuje u izgradnji projekta, preneo je portal Expert.

Navedeno je i da se čeka konačno potpisivanje ugovora za izgradnju dve tehnološke jedinice AP 1000 sa američkom nuklearnom kompanijom Vestinghaus na lokaciji NE Kozloduj.

Oprema u dobrom stanju

Kada je u maju ove godine obišao lokaciju gradnje druge nuklearne elektrane, ministar energetike prelazne Vlade Rosen Hristov je ocenio da je sva oprema u NE Belene u dobrom stanju i pogodna za rad, preneo je portal Bulatom.

„Proverili smo konzervaciju opreme koja se nalazi na lokalitetu Belene i održavanje samog lokaliteta. Aktivnosti se odvijaju prema planu, odnosno prema uputstvima proizvođača. Sva oprema je u stanju pogodnom za rad i ispunjava sve standarde“, dodao je Hristov.

Kako je rekao, trebalo bi da se uradi kompletna studija tehničke izvodljivosti koja bi odgovorila na sva pitanja – šta se može graditi, kako se može graditi, kojom opremom, koliko će to koštati, da li se postojeća oprema može koristiti i integrisati u novi sistem.

Hristov je ocenio da NE Belene trenutno ima opremu vrednu preko milijardu leva.

Kako postupiti sa vrednom imovinom?

„Održavanje opreme u tako savršenom stanju košta milione i mislim da je krajnje vreme da Bugarska odluči kako da postupi sa ovom imovinom koja je značajna i po uloženim sredstvima i strateški važna za zemlju“, rekao je ministar prilikom obilaska lokaliteta.

Kako se navodi, u januaru je objavljeno da su ideje kabineta za razvoj energetike do 2053. godine uključivale prodaju dva reaktora koje je Bugarska naručila za elektranu Belene i morala da ih plati ruskoj kompaniji Atomstrojeksport.

Neuspešan pokušaj prodaje dva reaktora u nedostatku definitivne odluke o izgradnji NE Belene napravio je i kabinet Borisov, pod čijom je upravom Bugarska bila osuđena da plati dva bloka i preuzme ih i koji se trenutno čuvaju pod nepoznatim, preneo je isti portal.

Rosen Hristov je rekao da će biti urađena puna analiza šta se može izgraditi postojećom opremom i da li će u budućnosti biti zavisnosti od ruskih kompanija, kako bi se procenili svi rizici, uključujući i geopolitičke.

Odlučujući korak u odlučivanju

Prema rečima Hristova, krajnje je vreme da se napravi korak ka donošenju konačne odluke šta bi trebalo da se uradi sa gradilištem i postojećom opremom, jer trenutno postoje troškovi od više miliona leva godišnje, a nema pomaka. On je dodao da na lokalitetu radi više od 30 ljudi koji se bave održavanjem lokaliteta, obezbeđenjem i trajnom konzervacijom opreme.

Rosen Hristov je takođe prokomentarisao da je najbrži projekat koji se može realizovati, imajući u vidu naprednu fazu pregovora i analiza, izgradnja sedmog bloka NE Kozloduj. Taj blok bi mogao da bude pušten u rad za 8-10 godina.

Izjavio je i da se pregovara sa francuskom kompanijom Framatom o izradi potpune studije koja će pružiti odgovor o tome šta se sa ovom opremom može izgraditi na gradilištu ili koja je alternativa, da se analiziraju svi tehnički i ekonomski rizici i da se daju predlozi najboljih rešenja. Prema njegovim rečima, ova analiza će trajati oko 10 meseci.

Zamrznuti pregovori sa Francuzima

Prema informacijama koje krajem jula objavio portal Expert, pregovori sa francuskom kompanijom za NE Belene su zamrznuti.

Portal Expert navodi da je Prelazna vlada pripremila ugovor o naručivanju analize šta bi se moglo uraditi na lokaciji NE Belene sa postojećim parametrima i šta bi EDF ponudio. Francuska kompanija je proizvođač nuklearne opreme, a prema rečima aktuelnog ministra energetike, teško da bi se opredelili za opciju nadogradnje isporučene opreme svojom tehnologijom.

Pookrenuto je i pitanje alternativnog goriva za NE Kozloduj, pri čemu je navedena odluka Narodne skupštine da se gorivo više neće nabavljati od Rosatoma i zbog toga je neophodno zaključiti ugovore sa Vestinghausom i Framatomom za snabdevanje gorivom.

Francuske kompanije imaju licence od strane ruskog TVEL-a, što znači da im nije potrebna licenca bugarske Agencije za nuklearnu regulaciju (NRA). Obavezno je da u gorivu nema ruskih komponenti, odlučili su poslanici u bugarskoj skupštini pre izvesnog vremena.

Bugarska ima aktivan ugovor za isporuku nuklearnog goriva iz Rusije do proleća 2024. godine za peti blok elektrane i do 2035. godine – za šesti blok. Blok 5 je ovog proleća napunjen poslednjim preostalim ruskim gorivom, a u sledećoj kampanji bi trebalo da se ugrade patrone Vestinghausa, koje, međutim, još nemaju dozvolu NRA, navodi portal Expert.

Atomstrojeksport radi rekonzervaciju opreme

Najnovija vest koja je stigla iz bugarske Vlade, a prenosi je portal Expert, jeste da će Nacionalna električna kompanija Bugarske moći da nastavi rekonzervaciju isporučene opreme za blokove 1 i 2 Nuklearne elektrane Belene pod tehničkim rukovodstvom ruskog proizvođača Atomstrojeksport. To je moguće jer je bugarski Savet ministara odobrio izuzetak od uredbe kojom se uvode restriktivne mere zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Na lokaciji NE Belene trenutno se izvode predkonzervatorske radnje, u cilju garantovanja očuvanja stanja opreme u skladu sa zahtevima proizvođača, naglašavaju u Savetu ministara.

Važeći ugovor o tehničkom menadžmentu u rekonzervaciji opreme sa dugim proizvodnim ciklusom ističe 31. decembra 2023. godine. Nastavak ugovora će se odvijati u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, poručeno je iz bugarske Vlade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti