Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Buk Bjela prva od tri hidrocentrale na Drini

Srbija i Republika Srpska potpisale su u Banjaluci zajednički izjavu o gradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine: Buk Bijela, Foča i Paunci, koje će činiti Hidroenergetski sistem Gornja Drina. Drugi zajednički projekat je izgradnja aerodroma u Trebinju.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali su danas u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 miliona evra.

Tri hidroeletrane: Buk Bijela, Foča i Paunci činiće budući Hidroenergetski sistem (HES) Gornja Drina, a prva treba da se gradi HE Buk Bijela.

Brnabić je rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 odsto, a 49 ima Elekroprivreda RS. U tom procentu partneri će i finansirati izgradnju hidrocentrala.

Brnabićeva je izrazila da je Srbija spremna za početak realizacije projekta čim se izda građevinska dozvola.

"Ja se nadam da će to biti ili krajem decembra ili početkom 2021. godine", naglasila je Brnabićeva.

Višković je ukazao na to da je šest godina potrebno za izgradnju HE Buk Bijela snage 180 megavata, i da će koštati 200 miliona evra.

Radi se o projektu „zelene energije“, koji će omogućiti ekonomski rast i RS i Srbije, rekao je Višković i dodao da će centralama upravljati zajedničko preduzeće, čime su izbegnuti komplikovani procesi javnih nabavki.

To je prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sledećoj godini, objasnila je premijerka i dodala da će za drugi – izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 miliona evra, a prvi letovi se očekuju 2022. godine.

"Mi smo već budžetirali 3,6 milijardi dinara, odnosno oko 30 miliona evra za ovu godinu i to su sredstva budžetirana za eksproprijaciju i pripremne radove. Za 2021. godinu predložićemo da se budžetira šest milijardi dinara, što je nešto više od 51 milion evra sa ciljem da 2022. završimo Aerodrom Trebinje. Čini se da će 2021. biti kruna naše saradnje", naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti