Čeka se novi dogovor OPEK-a

Cena benzina od tri dolara po galonu mogla bi biti nova realnost za Amerikance, i to bi svakako odgovaralo proizvođačima nafte u SAD, ali će članice OPEK+ u četvrtak, prilikom određivanja novih kvota proizvodnje „crnog zlata“ verovatno imati u vidu i opasnost da bi, ako cena nafte i tečnih goriva poraste do ekstremnih nivoa, to moglo da pomogne promovisanju električnih automobila i umanji potražnju za naftom u budućnosti.

Dogovor članica OPEK grupe i nezavisnih proizvođača, predvođenih Rusijom o smanjenja proizvodnje prošlog proleća podigli su cene nafte do novoa koji odgovara naftnom biznisu. Skoro godinu dana kasnije, grupa je opet pod pritiskom – da smiri uzburkano tržište.

Američka nafta se ponovo vratila na cenu višu od 60 dolara za barel. To je daleko od cene po kojoj je nafta prodavana prošlog aprila, kada je prvi put u istoriji cena barela pala ispod nule (tačnije negativnih 40,32 dolara za barel). I cene na pumpama su sve više. Nacionalni presek u SAD je u petak dostigao cenu benzina od 2,70 dolara za galon (1 galon je 3,785 litara). To je znatno iznad cene benzina koja je prošlog aprila iznoslia 1,76 dolara po galonu.

Investitori se klade da će pandemija uskoro biti pod kontrolom – a to će zauzvrat osloboditi zaostalu potražnju za putovanjima, krstarenjima, letovima i drugim aktivnostima koje troše naftu.

U tom kontekstu, OPEK i saveznici, poznati kao OPEK +, treba da se sastanu u četvrtak kako bi razmotrili da li će dodati još barela na gladno tržište. Oni su sigurno motivisani cenom da upravo to i učine.

Prošle godine OPEK + je smanjio proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno. Brza reakcija, zajedno sa smanjenjem proizvodnje od strane američkih i drugih proizvođača, doveli su do snažnog oporavka cena nafte. Taj oporavak se ubrzao poslednjih meseci, između ostalog i zahvaljujući tome što su se milioni ljudi širom sveta vakcinisali protiv koronavirusa.

OPEK + bi uskoro mogao objaviti da je tržište sada dovoljno zdravo da pojača proizvodnju ovog proleća.

„S obzirom da su više cene uvek i privlačnije, trebalo bi da na tržište stigne i više ponude“, rekao je Rajan Ficmoris (Ryan Fitzmaurice), iz kompanije Rabobank.

Zapravo, izvori iz OPEK + su prošle nedelje najavili da je povećanje proizvodnje od pola miliona barela dnevno počev od aprila moguće bez stvaranja zaliha, iako konačna odluka nije doneta.

„S obzirom na cene nafte, kako će neko reći Rusiji da treba da smanji proizvodnju?“ kaže Džim Mičel (Jim Mitchell), šef američkih analitičara za naftu u kompaniji Refinitiv.

Postoji nekoliko dobrih razloga da OPEK + na tržište plasira više barela.

Prvo, skuplja nafta znače da zemlje poput Saudijske Arabije, koje se oslanjaju na naftu za uravnoteženje svog budžeta, mogu doći do preko potrebnih prihoda.

Drugo, ako OPEK+ ne počne da proizvodi više, druge zemlje će to učiniti.

Stratezi kompanije Bank of Amerika rekli su nedavno klijentima da će OPEK+ proizvodnjom nafte „sačuvati svoj tržišni udeo". Samo tokom drugog kvartala, kompanija Bank of Amerika očekuje da će OPEK + dodati više od 1,3 miliona barela dnevno.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg će OPEK + želeti da deluje pre nego što bude kasno, to je samoodržanje.

Ako cene benzina nastave da rastu i dostignu tri dolara po galonu – i više – to će samo ubrzati ulaganja u čistu energiju i nagovoriti veći broj vozača da svoja vozila, koja koriste benzin, zamene električnim vozilima.

„Ako cena benzina poraste do ekstremnih nivoa to samo može da pomagne promovisanju obnovljivih izvora energije i umanji potražnju za naftom“, smatra Ficmoris.

Električna vozila skuplja – bar za sada

Hjundai povlači 82.000 električnih automobila širom sveta, kako bi zamenio njihove baterije. Do ovoga je došlo nakon 15 izveštaja o požarima koji uključuju njihiova električna vozila. Uprkos relativno malom broju automobila na kojima se ovo desilo, ovo povlačenje sa tržišta zbog zamene delova je jedan od najskupljih u istoriji.

Povlačenje vozila zbog zamene baterije će koštati Hjundai 900 miliona dolara. Prosečno, zamena baterije po vozilu košta 11.000 američkih dolara.

Cena zamene baterija je još jedan pokazatelj koliko su baterije za električna vozila skupe u odnosu na cenu čitavog automobila. Dok se cena baterija ne smanji, kroz veću proizvodnju u svetu, troškovi proizvodnje električnih vozila ostaće veći od konkurentnih automobila na benzin.

Sa pojeftinjenjem baterija, što se očekuje tokom narednih godina, električni automobili bi mogli postati mnogo jeftiniji za izradu, jer zahtevaju čak 30% manje sati rada za sklapanje u poređenju sa klasičnim vozilima, a i sami imaju manje delova.

Manje delova na električnim vozilima takođe može značiti da kvarovi automobila postaju ređi u budućnosti. Ali, za sada, postoji rizik od velikih trškova ako problemi s požarom baterija budu zahtevali povlačenje sa tržišta elektrinih vozila i zamenu baterija.

Izvor: CNN Business

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.