Čelnik najvećeg izvoznika nafte na svetu: Rat u Ukrajini nije osnovni uzrok energetske krize

Amin Naser, čelnik najveće saudijske kompanije Saudi Aramco, smatra da agresija Rusije na Ukrajinu nije osnovni uzrok energetske krize, već da je osnovni uzrok to što se nije dovoljno ulagalo u eksploataciju fosilnih goriva.

Saudi Aramco je najveći izvoznik nafte na svetu, a Naser je poručio Evropi da nije od pomoći njen plan da ograničavanjem cena energenata i dodatnim oporezivanjem energetskih kompanija pokuša da ublaži energetsku krizu. Prema njegovim rečima, to ne predstavlja dugoročna rešenja.

„Zamrzavanjem cena energenata možda će se kratkoročno pomoći potrošačima, ali time se ne utiče na stvarne uzroke i to nije dugoročno rešenje. Dodatno oporezivanje kompanija, kada želite da one povećaju proizvodnju, jasno da ne pomaže“, izjavio je na forumu u Švajcarskoj.

Naser je među onima koji su mišljenja da je osnovni uzrok energetske krize taj što se nedovoljno ulagalo u fosilna goriva, dok alternativni izvori energije nisu bili lako dostupni. Za njega agresija Rusije na Ukrajinu nije osnovni uzrok energetske krize, već smatra da je ovaj rat samo doprineo krizi.

„Nažalost, čak i da rat prestane, što svi želimo, kriza se ne bi završila“, dodaje.

Saudi Aramco ulaže novac da bi do 2027. mogao eksploatisati 13 miliona barela nafte dnevno, prenosi list Gardian.

Energetska kriza se intenzivirala nakon početka rata u Ukrajini, što je za posledicu imalo rast cena skoro svih potrepština. Države širom sveta su pogođene inflacijom, a na koju su reagovale i ograničavanjem cena.

U Evropskoj uniji se razmatra i ograničavanje cena gasa koji se uvozi iz Rusije. Međutim, među državama koje se protive ovoj meri je Mađarska, jer smatra da će se time Rusija podstaći da potpuno prekine distribuciju gasa.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti