Cena aluminijuma najviša u poslednjih 13 godina

Cena aluminijuma skočila je juče na najviši nivo u poslednjih 13 godina. Rast cene aluminijuma mesecima je podržan ograničenjima proizvodnje u Kini, dok je poslednji rast cena podstaknut političkim nemirima u Gvineji.

Cena aluminijuma najviša u poslednjih 13 godina. Kako prenosi AFP, do ovoga je došlo nakon državnog udara u Gvineji. Inače zemlji koja je najveći kineski dobavljač boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma.

To je izazvalo veliku zabrinutost za snabdijevanje u najvećoj potrošačkoj zemlji – Kini. Imajući u vidu već postojeća ograničenja proizvodnje, ali i logistička ograničenja.

Cene aluminijuma u ​​Šangaju porasle su danas na svoje najviše vrednosti u proteklih više od 13 godina, piše Fajnenšel post.

Cena aluminijuma najviša od jula 2008.

Mediji navodi da je cena aluminijuma na Šangajskoj berzi dostigla 22.075 juana (3.416,18 dolara) po toni, što je najviši nivo od jula 2008. godine. Pre nego što je pala na 21.935 juana (3.394,77 dolara) po toni, a i dalje u porastu od 0,9 odsto, prenosi B92.

Uz to, na Londonskoj berzi metala cena aluminijuma popela se za čak 1,5 odsto na 2.798 dolara po toni. Što je nivo koji nije bio zabeležen od maja 2011.

Konsultantska kuća „Aladdiny“ saopštila je da kinesko čvorište aluminijuma Guangsi nastavlja sa merama koje su prošle sedmice objavljene prema zahtevima topionica da zadrže proizvodnju u septembru na najviše 80 odsto prosečnih mesečnih nivoa u prvoj polovini 2021. godine.

U međuvremenu, zaostaci u isporukama uvoza uoči praznika od 1. do 7. oktobra u Kini dodatno su „pojačali“ ograničeno snabdevanje. Pri čemu su zalihe aluminijuma u ​​skladištima Šangajske berze najniže od decembra 2020.

„Svi pokušavaju da dobiju najraniji brod kako bi izbegli haos pre ili tokom pauze za Dan državnosti. Do kraja ove nedelje mislim da će nalet isporuka utihnuti“, rekao je jedan trgovac iz Singapura.

Podsetimo, rast cene aluminijuma mesecima je podržan ograničenjima proizvodnje u Kini, dok je poslednji rast cena podstaknut pomenutim političkim nemirima u Gvineji.

Izvor: nezavisne.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti