Cena nafte najniža od decembra 2021.

Cene nafte su u sredu naglo pale nakon što se među trgovcima pojavio strah da bi bankarska kriza mogla da ugrozi globalni ekonomski rast. Pad cena nafte je usledio nakon što je najveći investitor Credit Swisa, Saudijska nacionalna banka najavila da će isključiti svaku dalju novčanu pomoć ovoj banci, što je izazvalo potrese na tržištima. Vest je dovela do pada akcija banke na američkoj berzi za više od 20%.

Cene nafte su na najnižem nivou od decembra 2021. godine. Fjučersi za naftu West Texas Intermediate (WTI) su pali za više od 5% da bi se zadržali na 67,61 dolara po barelu. Fjučersi za naftu Brent, međunarodni benčmark, pali su za 4% i primirili se na 74,36 dolara po barelu, piše CNBC.

Tržište nafte će biti zaglavljeno u suficitu tokom većeg dela prve polovine godine i dok se fjučersi za naftu WTI drže na trenutnoj ceni, njihov dalji pad će zavisi od toga koliko će se makro slika pogoršati“, rekao je Ed Moja, viši tržišni analitičar u Oandi.

Trenutni pad cena nafte na berzama mogao bi da poveća pritisak na WTI sirovu naftu, rekao je Ed Moja, dodajući da bi određene zalihe nafte mogle imati problem sa distribucijom, s obzirom na slabljenje izgleda tražnje i višak koji će verovatno opstati u kratkoročnom periodu.

„Dugoročniji stavovi, međutim, i dalje podržavaju da imate naftu u vašim portfeljima, jer mnogi naftni giganti imaju čvrste bilanse koji podržavaju kontinuirane otkupe i dividende“, dodao je on.

Bankarska kriza uništava tržišta

Pad cena nafte je usledio nakon što je najveći investitor Credit Swisa, Saudijska nacionalna banka najavila da će isključiti svaku dalju novčanu pomoć ovoj banci što je izazvalo potrese na tržištima. Vest je dovela do pada akcija banke na američkoj berzi za više od 20%. To je takođe izazvalo zabrinutost zbog stanja u globalnom bankarskom sistemu manje od nedelju dana nakon što su dve američke regionalne banke propale.

Potencijalni potresi u manjim bankama SAD-a naveli su ekonomske stručnjake Goldman Saksa da smanje svoju prognozu rasta američkog BDP-a.

„Male i srednje banke igraju važnu ulogu u američkoj ekonomiji. Banke sa manje od 250 milijardi dolara u aktivi čine otprilike 50% američkih komercijalnih i industrijskih zajmova, 60% kreditiranja stambenih nekretnina, 80% kredita za komercijalne nekretnine i 45% potrošačkih kredita“, napisali su ekonomisti Goldmana.

„Američki politički lideri su preduzeli agresivne korake da ojačaju finansijski sistem, ali i dalje postoji zabrinutost zbog potencijalnih negativnih aktivnosti u nekim bankama. Stalni pritisak mogao bi da dovede do toga da manje banke postanu konzervativnije u pogledu kreditiranja kako bi očuvale likvidnost u slučaju da moraju da ispune povlačenja štediša, a pooštravanje standarda kreditiranja moglo bi da utiče na agregatnu tražnju“, dodaju ekonomski analitičari Goldman Saksa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti