Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Cena nafte najviša u poslednjih sedam nedelja

Cene nafte porasle su na najviši nivo u poslednjih sedam nedelja, jer tržište i dalje veruje da će ekonomska i naftna potražnja u SAD-u i Evropi prevladati nad još uvek tragičnim brojem zaraženih virusom korone u Indiji i Brazilu. Glavna tema na tržištu nafte bila je očekivani ekonomski oporavak potražnje za naftom, jer sve više američkih država ublažava ograničenja i restrikcije tokom pandemije i ide ka potpunom ponovnom otvaranju, a Evropska unija predlaže dobrodošlicu vakcinisanim turistima ovog leta.

Ljudski gubici iz Indije, Brazila i drugih zemalja koje stradaju od pandemije Covid-19 nisu bili dovoljni da zaustave dobitak jer se investitori klade da će uvođenje vakcina omogućiti povratak u stanje pre pandemije.

Podaci sa berze pokazuju da se u utorak uveče, 4. maja 2021.godine, vrednost sirove nafte WTI vratila se na cenu iznad 65 dolara za barel, dok je ranije tog dana dotakla najviši nivo od marta. Cena sirove nafte WTI porasla je za 1,29 posto na 65,27 dolara, dok je međunarodna vrednost nafte tipa Brent porasla za 1,32 posto, na 68,40 dolara.

Tržište nafte je u utorak podržalo i oslabljen američki dolar, koji je pao nakon što su podaci u ponedeljak pokazali da je američka proizvodna aktivnost u aprilu rasla sporijim tempom od očekivanog.

Glavna tema na tržištu nafte bila je očekivani ekonomski oporavak potražnje za naftom, jer sve više američkih država ublažava ograničenja i restrikcije tokom pandemije i ide ka potpunom ponovnom otvaranju, a Evropska unija predlaže dobrodošlicu vakcinisanim turistima ovog leta.

Od sredine maja Njujork, Nju Džerzi i Konektikat ukloniće većinu ograničenja i povećati kapacitet prisutnih ljudi u restoranima i kancelarijama. Takođe postoje planovi da se smanje ili ukinu ograničenja društvenih okupljanja na otvorenom, i značajno ublažavanje ograničenja za preduzeća i kompanije, s obzirom na značajan napredak u vakcinaciji i kontinuirano smanjenje zaraženih slučajeva Covid-19 kao i mogućnosti hospitalizacije, rekli su guverneri tri države.

Takođe je ove nedelje Evropska Unija (EU) dala nadu proizvođačima nafte, otkrivajući u ponedeljak plan za otvaranje svojih granica za vakcinisane turiste. Evropska komisija predlaže da EU dozvoli ulazak za turistička putovanja svima koji su primili poslednju dozu vakcine koju je odobrila EU najmanje dve nedelje pre dolaska.

Izvor: OilPrice i ThisDay

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.